 John van Gent Magic Link Phono Limited Edition. John van Gent flikt het ‘m weer! Medio 2011 verbaasde John van Gent audiominnend Nederland met een nieuwe interlink van absolute topklasse die de naam Magic Link Reference Plus meekreeg. Mijn recensie van dit fraaie product is te lezen op de site van John van Gent (zie onder). Kort samengevat slaagde deze kabel (verder aan te duiden als “de Plus”) er in de Marantz Premium combinatie in mijn studeerkamer aan te zetten tot een wel bijzonder dynamische, levendige en schone sound. De Plus heeft inmiddels meer zeer positieve reacties uitgelokt. Deze kabel zou dan ook nog lang in mijn kleine systeem zijn kunsten hebben vertoond als hij niet door een onlangs gewijzigde opzet overbodig was geworden.
Een nieuwe phono interlink
Ik kwam op het idee de Plus te proberen als phono interlink in mijn hoofdsysteem, tussen een VPI Scoutmaster draaitafel met Clearaudio Maestro element en een Lehmann Black Cube Decade phonotrap. Succes was daarbij niet gegarandeerd: niet elke interlink is geschikt voor de kleine signaaltjes die een element afgeeft. Het bleek al snel dat de kwaliteiten van de Plus in deze toepassing in uitvergrote vorm naar voren komen: een zeer fraai timbre, een enorme afbeelding en veel en diep laag. Heel mooi, maar toch meestal net iets teveel van het goede, vooral dat laag. Dit is natuurlijk geen schande, want de Plus is nu eenmaal geen specifieke phono interlink.
Ik besloot John van Gent te vragen een nieuwe phono interlink van topklasse te ontwikkelen op basis van de uitgangspunten van de Plus. Dit voorstel viel in vruchtbare aarde: twee weken later al trof ik een ronduit schattig en fraai afgewerkt kabeltje in mijn brievenbus aan. Beduidend dunner en soepeler dan de Plus, maar wel met dezelfde fraaie grote Rhodium schroefconnectoren van Furutech, die nu ware knotsen leken. Maar hoe gaat dit klinken?

Een beginnersfout
In het begin viel het mij niet mee. Het nieuwe phonokabeltje klonk duidelijk veel analytischer, sneller en nauwkeuriger dan de volvette Plus, maar ik vond de afbeelding nogal klein en daar kan ik slecht tegen. Zo dreigde de stevige saxofoon van Grover Washington (LP “Winelight” met de hit “Just the two of us”)) aanvankelijk te verschrompelen tot een irritant toetertje. Vreemd genoeg deed zich dit vooral bij popmuziek voor; de Bach concerten door het ensemble van Trevor Pinnock kregen juist de suggestie van een enorme ruimte mee en ook de solisten traden met een realistische grootte en dynamiek voor het voetlicht.
Wat is dit nu weer? Een interlinkje met een voorkeur voor klassiek? Naarmate de interlink meer speeluren achter de rug had, nam dit probleem af; een kwestie van inspelen dus. Daarnaast had ik de beginnersfout gemaakt het draadje vol te hangen met de accessoires (Shakti on lines, AudioQuest RF-stoppers e.d.) die voorheen goede diensten hadden bewezen, maar nu voor een zekere verkleining zorgden. Begin bij een nieuw product dus altijd weer bij nul en voeg eventuele accessoires één voor één en langzaam toe!
Voer voor techneuten
Van Gent’s nieuwe kindje moest natuurlijk nog even een naam hebben; mijn enigszins melige voorstel “John van Polen Special Edition” moest uiteindelijk plaatsmaken voor “Magic Link Phono Limited Edition”. Dit is dus het nieuwe topmodel phono interlink in het immer uitdijende assortiment van kabelmagiër John van Gent. Gevraagd naar de technische bijzonderheden van dit nieuwe product laat Van Gent het volgende weten: “De signaalgeleider van 0.5 mm zilver/goud is getrokken in een siliconen slang. Hier wordt een dubbele gevlochten verzilverde OFC mantel overheen getrokken. Hierover wordt een gebleekte katoenen mantel aangebracht. Het geheel wordt afgewerkt met een gevlochten kunststof kous met vertinde mantel. De aardedraad is een mooie soepele siliconen draad met aan één kant een vergulde spade. De twee losse interlinks en losse aardedraad zorgen voor een zeer soepel geheel en zijn gemakkelijk te plaatsen.” Het is maar dat je het weet … volgens mij is hier over nagedacht.

Analytisch in de goede zin
De Limited zit inmiddels al weer enkele maanden in de hoofdset en trakteert mij op ongekend fraaie klanken. Het is met afstand de beste interlink die ik op deze plaats heb beluisterd, al moet ik toegeven dat ik de vele duizenden euro’s kostende topmodellen van de bekende Amerikaanse merken niet heb geprobeerd. Ik waag ook te betwijfelen of dat zin zou hebben. Het niveau van muzikale informatie is met dit bescheiden ogende draadje ook al ongekend; zelfs in LP’s die ik heb grijsgedraaid, hoor ik nu toch weer nieuwe dingen met muzikale relevantie. Je zou de Limited analytisch kunnen noemen, maar dan zonder de negatieve bijsmaak die sommigen aan dit begrip willen geven.
Je krijgt de indruk dat de Limited zeer nauwkeurig doorgeeft wat het element waarneemt, waar vele andere interlinkjes bij wijze van spreken de helft onderweg onder het gras schoffelen. Daarnaast is de sound zeer dynamisch, snel en levendig; het speelplezier spat er vanaf. Ook is de afbeelding messcherp. Ruim baan voor de muziek dus, voor de expressie van de musici; traagheid en wolligheid krijgen geen kans. Scherpte ontbreekt volledig, zodat er geen sprake kan zijn van luistermoeheid. Muziekliefhebbers met een high end systeem die op het punt staan een vermogen neer te tellen voor een exotisch phono interlinkje van een pretentieus merk zou ik aanraden eerst even een volledig handgemaakt product uit de Betuwe te beluisteren … . John van Gent heeft het ‘m weer geflikt!
Door John van Polen
Informatie
www.jvg-kabels.nl

* Verkoopprijzen Magic Link Phono Limited Edition
RCA-RCA met FP-120 Rhodium connectoren van Furutech:
50cm 575 euro
75cm 645 euro
100cm 715 euro
XLR---XLR met de FP-601 en FP-602 Rhodium connectoren van Furutech:
50cm 746 euro
75cm 815 euro
100cm 884 euro
* Voor actuele prijzen neem contact op met uw levertancier |