Klinkt beter 432 EVO
 

 
Google Translate
 
 
 
Navigatie
 
HOME
TWEEDEHANDS - DEMO HIFI
RECENSENTEN QUALITYHIFI
REVIEWS TESTS
NIEUWSBERICHTEN 2016
NIEUWSBERICHTEN 2015
NIEUWSBERICHTEN 2014
NIEUWSBERICHTEN 2013
NIEUWSBERICHTEN 2012
HIFIWINKELS Nederland
PRODUCENTEN & MERKEN
IMPORTEURS & DISTRIBUTEURS
ZET JE HIFISURROUNDSET ONLINE !
AUDIO & VIDEO MEUBELS
CONTACT - INFO
YOU TUBE QUALITYHIFI
 
Zoeken op Qualityhifi
 
 
HiFi Supply accessoires
 

 
Akiko Audio
 

Akiko Audio Churchilllaan 69 6226CT Maastricht  info@akikoaudio.com

 
Google Ads
 
 
Intosurround
 

Intosurround is de audiowinkel voor de echte liefhebber. Toonaangevende merken van verschillende Nederlandse importeurs en het Zweedse topmerk XTZ, staan garant voor een geweldige beleving.XTZ is uitsluitend te koop bij Intosurround voor Nederland en BelgiŽ. Door op deze wijze de producten op een andere manier aan te bieden, heeft u een HighEnd product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.Flight forum 3542  5657 DW Eindhoven Nederland E-mailadres: info@intosurround.nl Telefoonnr.: +31 (0)40-2342415

Intosurround Eindhoven

 
Introductie streaming audio door Jord Groen
 

Jord Groen Triple M Audio Shop

 
HiFi Studio Zwaard
 

 
Fabscreations
 

Welkom bij Fabscreations. Onze website is nog in ontwikkeling, maar mocht u interesse hebben in 1 van de schilderijen of meer informatie willen, kunt u contact opnemen door gebruik te maken van het contactformulier op de site.

fabscreations

 
FWD Magazine
 

 Vindt hier de laatse reviews

FWD Magazine cover

 
You tube Qualityhifi
 

Klik hier voor de Qualityhifi-YouTube website en bekijk vele films en verslagen

Kijk ook op Qualityhifi youtube

 
Prima Luna
 

Durob Audio BV PO. Box 109  5250 AC Vlijmen The Netherlands primaluna@primaluna.nl

Prima Luna Prologue Dialogue

 
John Van Gent
 

In de hifi wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat 'goed' duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs. High-End audiokabels johnvangent De Hennepe 455 4003 BG Tiel info@jvg-kabels.nl

John Van Gent
High End Audiokabels

De John van Gent Magic-Link "Reference" plus

 
Amity HiFi
 

 

AudioMagic

Nieuw adres AudioMagic!

Sinds 22 juni 2006 zijn Peter van Willenswaard en Audiomagic gehuisvest in Bergschenhoek, net ten Noordoosten van Rotterdam, in een sympathiek beveiligd woonhuis.
Telefoonnummer en emailadres zijn hetzelfde gebleven. Fax wordt 010-4653666. 
AudioMagic modificeert, repareert en ontwerpt en bouwt hifi-apparatuur. AudioMagic is daarbij gespecialiseerd in buizenapparatuur, maar heeft sinds een decennium ook een zeer ruime ervaring verkregen met digitale audio.
Meer informatie vindt u door te klikken op lees verder.

Peter van Willenswaard

Modificaties:
CD   Versterker   DAC   SACD   FM13
  

Veel apparatuur, ook van gerenommeerde fabrikanten, is uitgerust met onderdelen van middelmatige kwaliteit. Dat is lang niet altijd om de prijs laag (of de winst hoog) te kunnen houden. Veel fabrikanten hebben gewoon weinig ervaring met wat componenten van verschillende merken of kwaliteiten gehoormatig in hun schakelingen doen.

Bijna altijd is er dan ook veel te winnen door het upgraden van onderdelen, en te zorgen dat het juiste type/merk/soort op de juiste plaats terecht komt.

CD
Neem bijvoorbeeld de klok in een CD-speler of -loopwerk. In mijn ervaring is dat ongeveer de allerbelangrijkste component. Alles wat er met het audiosignaal in die apparaten gebeurt, is gekoppeld aan de klok. Want de klok stuurt alle digitale processing, en speelt in de uiteindelijke DA-conversie een doorslaggevende rol. Vanwege jitter, inderdaad.

Maar zelfs in heel dure spelers zit meestal een doorsnee kristal, soms opgenomen in een wat sjiekere schakeling dan bij anderen, maar nooit met de voeding die zo'n klokcircuit verdient. Ik ben tenminste nooit anders tegengekomen, en ik heb inmiddels toch enkele honderden CD-spelers open gehad. In de allerduurste zat dan nog wel een oven-controlled (temperatuurgestabiliseerde) klokmodule; dat lijkt indrukwekkend en dat is het ook voor de absolute frequentiestabiliteit, maar over het jittergedrag zegt het weinig en uiteindelijk bleek dat ook hier verre van optimaal.

Bij het modificeren van een CD-speler is het vervangen van de klok dan ook altijd het eerste dat ik aanraad. Ik gebruik al jaren de klokmodule van Guido Tent (Tentlabs) omdat die zeer jitter-arm is EN goed klinkt. Ik heb daar in 2001 een zeer speciale voeding voor ontworpen, van het type shuntregelaar. Deze voeding is steeds verder geoptimaliseerd en inmiddels 30-40 dB beter in storingsonderdrukking dan de gangbare 3-poot serieregelaars (7805 of LM317), en idem zoveel ruisarmer. En dat hoor je. In de rust die de speler krijgt, en in de toename van het oplossend vermogen, in de grotere autoriteit, in het betere ritmegedrag. De kosten van deze ingreep bedragen € 230 voor shunt plus klok, plus € 50 voor het inbouwen. Moet er ook een nieuwe digitale uitgang worden aangebracht, dan is een iets uigebreidere versie van het printje nodig en komt er € 30 bij.

Volgende stappen van modificatie zijn: betere diodes en elco's in de hoofdvoeding van de speler, verbeteren van componenten in het digitale en in het analoge deel van de speler. Wat dat kost, is moeilijk te zeggen zonder te weten om welke speler het gaat, maar reken als richtlijn op iets in de orde van € 150-200 voor elk van deze stappen. Natuurlijk kan een en ander gefaseerd, en je hoeft ook niet in elke speler tot op de bodem te gaan.

Versterker
AudioMagic is gespecialiseerd in buizenapparatuur. Dat wil niet zeggen dat hier nooit een transistorversterker op de werkbank komt, maar vaker dan niet zal ik u doorverwijzen naar een van mijn collega's.

Het zou getuigen van valse bescheidenheid als ik niet zou zeggen dat mijn kennis van buizenschakelingen groot is. Ik beschik daarnaast over een uitgebreide voorraad buizen (nieuw en NOS) en bijbehorende componenten als papier-in-olie condensatoren en composiet koolweerstanden.

Als regel komt een upgrade neer op: betere buizen, vervangen van koppelcondensatoren, betere elco's, en waar mogelijk en gewenst ook betere voedingselco's.

Als daar reden toe is, beperk ik mij niet tot het verbeteren van wat er is, maar pas ik ook de schakeling aan. Alles in overleg uiteraard....

Er is veel ervaring met merken als AudioInnovations, AudioNote, Audion, Arion, Copland, Leak, Jadis, Lafayette, Sansui, Tube Technology, maar deze lijst is verre van uitputtend en kan gemakkelijk 4x zo lang worden gemaakt.

Waar ik in mijn modificaties voor ga, is allereerst muzikaliteit, dan ruimte, lucht, schoon hoog, autoriteit.

DAC
Voor het verbeteren van DA-converters geldt iets vergelijkbaars als bij CD-spelers. Vervangen van elco's in de voeding en in de schakeling plus het vervangen van ontkoppel-C's levert een grote verbetering. Als de schakeling er zich voor leent, kan ook nog een XO-DAC van Tentlabs (www.tentlabs.com) worden ingebouwd. Dat is een wat duurdere optie, maar die schakeling is heel goed in het onderdrukken van jitter en dat hoor je.

Voor de oudere AudioNote DAC's is er de mogelijkheid om het digitale filter over te slaan. Je luistert dan direct naar de 16 bits zoals die op de CD staan! De digitale print wordt daarop aangepast en in plaats van de DF1700 komt een NDF (niet-digitaal-filter) insteekunit. Kosten daarvan rond de € 200, hangt een beetje af van wat er verder nog in het apparaat moet gebeuren.

Uiteraard kunnen in AN-DAC's ook allerlei componenten vervangen worden door betere (en dat is zeker zinvol), maar het kan ook anders. Ik ben namelijk in de loop van de jaren met het modificeren van die DAC's zo ver van de originele opzet verwijderd geraakt, dat ik uiteindelijk maar mijn eigen digitale en analoge printen ben gaan maken (en dan meteen met een goede aarde-layout, want daar heeft AN geen kaas van gegeten). Ik gebruik die printen als ik een bijzondere DAC moet maken voor een klant, in een koperen kast en zo, maar de printen en de nieuwe voeding passen met wat passen en meten ook in de oude AN-kast. Een aantal chips afkomstig van de originele printen, de oude voedingstrafo en de interfacetrafo's worden dan hergebruikt. Deze ingreep is niet goedkoop, reken op zo'n € 2200 (of in 2 stappen, dan telkens ca. de helft), maar levert een DAC op die zijn weerga niet kent. Zie voor details: AM DAC. Een demo valt hier te beluisteren.

Nog even terugkomend op Guido's XO-DAC, ik heb daar een keer iets heel speciaals mee gedaan. De set in kwestie was een Wadia 270 SE met een reeds gemodificeerde AN-DAC nieuwe stijl. In het digitale gedeelte van de DAC werd niet alleen een XO-DAC aangebracht, maar tevens werd het voorzien van een keuzemogelijkheid waardoor via een extra optische ST-uitgang de 270 aan de als klok geschakelde VCXO in de DAC kon slaven. Zowel loopwerk als DAC gingen er op vooruit (we hebben dat apart uitgetest), en samen was het helemaal feest.

SACD
Van 1996 tot 1998 zijn op verschillende beurzen van de AES (internationale beroepsvereniging van audioprofessionals) demo's te horen geweest van het toen nieuwe digitale audioformaat DSD, dat de basis is geweest voor SACD. Er waren toen nog geen SACD-spelers, de demo's gebeurden met laboratoriumapparatuur van Sony/Philips. De indrukken daar opgedaan waren verpletterend. Ik schreef toen voor Amerikaanse Stereophile en trok na een enthousiaste beschrijving de volgende conclusie: "I've heard the future of digital audio!". Toen eindelijk de spelers kwamen (met als eerste de Sony SCD-1 en de SCD-777ES) en ik die hoorde, dacht ik: is dat nou alles? Zeker, er was verschil met CD te horen, maar zo dramatisch als bij de AES-demo's was het bepaald niet. Tot ik begin 2002 in Frankfurt een kamer binnen stapte waar een SCD-777 stond te spelen die WEL heel dicht bij het oorspronkelijke demo-geluid kwam. Navraag bracht aan het licht dat deze was gemodificeerd en voorzien van een module van ene Allen Wright (www.vacuumstate.com). Deze module vervangt niet alleen alle analoge elektronica van een SACD-speler maar ook de DSD-DA-converter. De module is toepasbaar in vele Sony SACD-spelers, en ik zal die inmiddels in een kleine 20 spelers hebben ingebouwd, van SDC-1, -777 via de SCD-555ES tot de DVP-S9000ES en de DVP-NS900P. In het pakket van de module zit ook een betere klok, ook Allen heeft trouwens voor de klokjes van Guido Tent gekozen. De module kost standaard € 775 inclusief het inbouwen, maar ik adviseer BlackGates in de voeding van de module en zilveren in- en uitgangsbedrading, wat de prijs op € 820 brengt. Ook bij dit soort spelers is nog verdere winst te halen door het modificeren van de voeding en het vervangen van condensatoren in het digitale gedeelte (reken telkens op ca. € 150-200). De stap met de module van Allen is het grootste, maar als je alles doet, kom je op 99% van wat ik in de Sony/Philips demo's gehoord heb.

FM13
Philips heeft eind jaren '50 begin jaren '60 een aantal bouwsetjes met buizen op de markt gebracht. Die zijn inmiddels zo geliefd dat de prijzen aardig gestegen zijn. Denk aan de HF309, waar ik zoals bekend een interessante modificatie voor heb. De bijpassende tuner was de FM13. Een FM13 heeft een bijzonder warme klank, echt een warm bad waar je in stapt. Achteraf gezien is de stereodecoder van dit toestel echter net wat te krap opgezet, met als gevolg dat de meeste FM13's moeite hebben met in stereo komen, en als het lukt, dan ruist en vervormt het nogal. Om dat te verhelpen heb ik een hulpprintje ontworpen dat vóór de decoder wordt geplaatst. Als verder alles aan boord van de FM13 in orde is, zal hij na uitbreiding met dit printje altijd in stereo gaan, de ruis zal duidelijk minder zijn en ook de vervorming bij luide passages zakt aanzienlijk. Besef echter wel dat het nooit zo ruisarm en vervormingvrij zal worden als een moderne halfgeleidertuner.

Het printje kost € 49,- ex verzendkosten en gaat vergezeld van een inbouwhandleiding. Hier laten inbouwen kan natuurlijk ook, wat het voordeel heeft dat de decoder dan meteen correct afgeregeld kan worden.

AM-Phono

 

Reparaties
In principe kunnen alle merken en typen buizen-audioapparatuur bij AudioMagic gerepareerd worden. De schemabibliotheek is twee volle ordners dik, maar ook als er toevallig geen schema van een bepaald apparaat voorhanden is, leert de ervaring dat na wat kijken en meten het schema binnen een half uur op papier staat. Er is veel ervaring met AudioInnovations en AudioNote (AudioNote UK heeft ooit een Ongaku bij Audiomagic laten repareren), maar ook Audion, Arion, C-J, Copland, Croft, Leak, Jadis, Lafayette, Sansui, Sonic Frontiers en Tube Technology hebben de werkbank hier weer in blakende gezondheid mogen verlaten.

Voor al dit soort toestellen zijn vrijwel alle buizen gewoon op voorraad, niet zelden is er zelfs keus uit verschillende merken.

Als een apparaat binnen komt, is de eerste stap: onderzoek naar de toestand van de buizen. Dat gebeurt op een AVO Mk.IV buizentester, een van de beste in zijn soort. Daarop worden indien nodig ook nieuwe buizen gematched.

 

AudioMagic is een bedrijf aan huis, en dus geen winkel waar je op ieder moment van de dag binnen stapt. Maak dus voor een bezoekje altijd een afspraak.
In principe ben ik op werkdagen telefonisch bereikbaar van 10:30-21:30, en vaak ook wel op zaterdag. Spreek bij afwezigheid het antwoordapparaat in. Ik bel zo snel mogelijk terug.

AudioMagic
Meeuwenlaan 49
2661 BM Bergschenhoek
Tel: 010 465 2606
Fax: 010-465 3666
E-mail:
 
(vanaf de A12 afslag 8 richting Bleiswijk,
vanaf de A13 afslag 11 richting Berkel en Rodenrijs,
vanaf de A16 afslag 27 richting Hillegersberg.

bezoekadres (alleen na afspraak!):

 
Gerelateerde artikelen:
Producenten