Klinkt beter 432 EVO
 

 
Google Translate
 
 
 
Navigatie
 
HOME
TWEEDEHANDS - DEMO HIFI
RECENSENTEN QUALITYHIFI
REVIEWS TESTS
NIEUWSBERICHTEN 2016
NIEUWSBERICHTEN 2015
NIEUWSBERICHTEN 2014
NIEUWSBERICHTEN 2013
NIEUWSBERICHTEN 2012
HIFIWINKELS Nederland
PRODUCENTEN & MERKEN
IMPORTEURS & DISTRIBUTEURS
ZET JE HIFISURROUNDSET ONLINE !
AUDIO & VIDEO MEUBELS
CONTACT - INFO
YOU TUBE QUALITYHIFI
 
Zoeken op Qualityhifi
 
 
HiFi Supply accessoires
 

 
Akiko Audio
 

Akiko Audio Churchilllaan 69 6226CT Maastricht  info@akikoaudio.com

 
Google Ads
 
 
Intosurround
 

Intosurround is de audiowinkel voor de echte liefhebber. Toonaangevende merken van verschillende Nederlandse importeurs en het Zweedse topmerk XTZ, staan garant voor een geweldige beleving.XTZ is uitsluitend te koop bij Intosurround voor Nederland en BelgiŽ. Door op deze wijze de producten op een andere manier aan te bieden, heeft u een HighEnd product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.Flight forum 3542  5657 DW Eindhoven Nederland E-mailadres: info@intosurround.nl Telefoonnr.: +31 (0)40-2342415

Intosurround Eindhoven

 
Introductie streaming audio door Jord Groen
 

Jord Groen Triple M Audio Shop

 
HiFi Studio Zwaard
 

 
Fabscreations
 

Welkom bij Fabscreations. Onze website is nog in ontwikkeling, maar mocht u interesse hebben in 1 van de schilderijen of meer informatie willen, kunt u contact opnemen door gebruik te maken van het contactformulier op de site.

fabscreations

 
FWD Magazine
 

 Vindt hier de laatse reviews

FWD Magazine cover

 
You tube Qualityhifi
 

Klik hier voor de Qualityhifi-YouTube website en bekijk vele films en verslagen

Kijk ook op Qualityhifi youtube

 
Prima Luna
 

Durob Audio BV PO. Box 109  5250 AC Vlijmen The Netherlands primaluna@primaluna.nl

Prima Luna Prologue Dialogue

 
John Van Gent
 

In de hifi wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat 'goed' duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs. High-End audiokabels johnvangent De Hennepe 455 4003 BG Tiel info@jvg-kabels.nl

John Van Gent
High End Audiokabels

De John van Gent Magic-Link "Reference" plus

 
Amity HiFi
 

 

Audio Desk CD Sound Improver door John van Polen 2

Audio Desk CD Sound Improver. Een briljante scherpslijper. Ondanks de revival van de platenspeler, zijn veel mensen voor een groot deel van hun muziekbeleving aangewezen op de CD. Daarom deze keer aandacht voor een apparaat dat beoogt de aflezing van digitale schijfjes te verbeteren.

De Audio Desk CD Sound Improver

De Audio Desk CD Sound Improver is een robuust apparaat dat is ontworpen om CD’s perfect rond te maken door simpelweg de rand wat af te slijpen. De CD wordt op de as van een elektromotor stevig vastgezet en met hoge snelheid rondgedraaid. Vervolgens wordt met de hand een snijbeitel voorzichtig tegen de rand van het schijfje gezet en ja hoor, de eerste krullen vliegen er al vanaf. Het mesje staat daarbij onder een hoek van 36 graden op de rand van het schijfje. Vervolgens wordt de afgeschuinde rand zwart (of groen) gemaakt door er op lage snelheid een viltstift (type permanent marker) tegenaan te houden. Voorwaar een wonderlijke procedure. Het apparaat heeft een aansluitpunt voor de slang van een stofzuiger en dat is wel nodig ook, want zonder directe verwijdering van het vrijkomende materiaal wordt het snel een bende. De Sound Improver is al geruime tijd op de markt en is door mij lange tijd genegeerd. Dat vereist enige toelichting.

 

Het verhaal van de zwarte rand

Het zal alweer een kleine tien jaar geleden zijn dat mij de eerste berichten bereikten over de nadelige invloed van strooilicht in CD-spelers. Het laserlicht zou reflecteren tegen de rand van het schijfje en zo de aflezing bemoeilijken. Als oplossing werd voorgesteld dat strooilicht te absorberen door die rand zwart of groen te maken, met een viltstift of speciale coatings. Deze truc werkte prima in mijn toenmalige Rotel RCD 990 CD-speler; de weergave werd in duidelijk hoorbare mate van z’n scherpe en harde kantjes ontdaan. Toen ik later een Proceed CDP CD-speler kreeg, bekoelde mijn enthousiasme. In deze speler was het effect zo goed als afwezig. Bovendien bleken enkele behandelde CD’s enigszins af te geven; kennelijk had ik even een verkeerde stift gebruikt. Toen de Audio Desk CD Sound Improver op de markt kwam, had ik mijn interesse in “het randgebeuren” verloren. Ik had dus een belangrijk aspect van het werkingsprincipe van dit apparaat over het hoofd gezien … .

Elliptische schijfjes

CD’s blijken namelijk maar zelden helemaal rond te zijn. Een collega stelde in een Engels tijdschrift dat sommige plaatjes zelfs “egg-shaped” zouden zijn. Uiteraard heb ik mij zeer geamuseerd met deze typisch Engelse humor. Tot ik zelf een SACD op het plateau plaatste en moest vaststellen dat het verschil tussen de grootste en de kleinste “middellijn” wel zo’n twee millimeter bedroeg. Inderdaad, een ei dus. Wat is dit voor waanzin? Waarom maken de fabrikanten de plaatjes zelf niet even perfect rond? Het is duidelijk dat dergelijk schijfje geneigd zal zijn te slingeren in het loopwerk en dat kan de aflezing uiteraard niet ten goede komen. In de praktijk blijkt de Audio Desk eenvoudig en elegant te werken; in een mum van tijd is het plaatje perfect rond. De slijphoek van 36 graden schijnt gehoormatig bepaald te zijn; ik heb echter ook wel eens ingewikkelde berekeningen over lichtbreking gezien met een dergelijke uitkomst. Hoe dan ook, na het zorgvuldig zwarten van de rand met de bijgeleverde permanent marker van het merk Edding -wie kent ‘m niet- zal ook strooilicht denkelijk geen roet meer in het eten gooien. Reuze leuk allemaal, maar wat horen we er nou van?

Luisteren naar de behandelde schijfjes

Ik heb de gewoonte een gering aantal schijfjes in een bepaalde periode helemaal grijs te draaien, voor zover deze uitdrukking van toepassing is. Zelfs de kleinst denkbare verandering aan het geluid valt mij dan direct op. Zo’n schijfje is bijvoorbeeld de onlangs verschenen SACD met orgelconcerten van Händel (Egarr / Harmonia Mundi). Het opzetten van het behandelde schijfje gaf aanleiding tot ongeloof. Ik was gewend geraakt aan een zekere “lage drab” onder de lage strijkers, een hoeveelheid minder goed gedefinieerd laag dus die trouwens best “lekker” kan zijn. Dit was nu in belangrijke mate verdwenen en wat overbleef, integreerde beter met de klank van de instrumenten. Een aanzienlijk strakker en preciezer laag dus, voorwaar geen klein verschil. Vervolgens moest de ook recentelijk verschenen uitvoering van de partita’s van Bach (Perahia, Sony) eraan geloven. Hier was het effect ook zeer duidelijk in de vorm van een beduidend “schoner” geluid. In de linkerhand -altijd het probleem bij weergave van piano- waren meer subtiliteiten te horen en rond het middenregister had de klank meer kleur gekregen. Ook klonk het aanmerkelijk strakker en tegelijkertijd minder “blikkerig” in de hogere regionen.

Verstaanbaarheid

Deze aanzienlijke verbeteringen bleken consistent: telkens een zuiverder en schonere sound, over het gehele frequentiebereik, met -bij bepaalde plaatjes- ook een aanmerkelijk stillere achtergrond. De effecten zijn niet steeds hetzelfde of even sterk; in mijn beleving varieert het van hoorbaar tot ronduit spectaculair. In die laatste categorie valt wat mij betreft de SACD met de onlangs ontdekte cantate van Bach “Alles mit Gott” (Suzuki / Bis), een opname waarbij de scherpte in die mate verdween dat de volumeknop van de voorversterker nu in de stand 74 kan staan, waar dat eerder pijn deed aan de oren. Ook is de tekst nu woordelijk te verstaan. Datzelfde geldt voor de DVD 93:99 van Madonna, waar in het verleden nog wel eens een woordje onder de tafel viel (voor het goede begrip: ik lees nooit songteksten). Dit criterium van verstaanbaarheid is trouwens zeer behulpzaam bij het beoordelen van dit soort effecten en van geluidskwaliteit in het algemeen. Er valt nauwelijks mee te sjoemelen: je verstaat het wel of je verstaat het niet. Tot slot lijkt het er sterk op dat het TV-beeld bij het afspelen van behandelde DVD’s meer kleurcontrast heeft gekregen.

De audioclub Tot Ons Genoegen

Dan is het nu tijd voor minder goed nieuws: de prijs is met 499 euro toch wel aan de forse kant. Hiervoor zie ik een oplossing. De behandeling van de schijfjes is eenmalig en het zorgvuldig gebouwde toestel zal denkelijk niet snel kapot gaan. Wat ligt er nu meer voor de hand dan ‘m aan te schaffen met een groepje mensen? Laat de leden van de audioclub Tot Ons Genoegen om beurten hun CD-collectie te lijf gaan en de kosten per plaatje zullen nagenoeg verwaarloosbaar zijn!

Conclusie

Ik heb al eerder accessoires getest die direct op digitale schijfjes aangrijpen. Zonder iets te willen afdoen aan eerdere aanbevelingen, is de Sound Improver mijn nieuwe kampioen in deze categorie. Audiophielen met een kostbaar systeem en een fors aantal digitale beeld- en geluidsdragers kunnen eigenlijk niet om dit product heen. Importeur De Groef Audio is bereid gratis enkele plaatjes te behandelen. Zeker even proberen!

Verder informatie

www.degroefaudio.nl
www.audiodesksysteme.de

Door John van Polen