Klinkt beter 432 EVO
 

 
Google Translate
 
 
 
Navigatie
 
HOME
TWEEDEHANDS - DEMO HIFI
RECENSENTEN QUALITYHIFI
REVIEWS TESTS
NIEUWSBERICHTEN 2016
NIEUWSBERICHTEN 2015
NIEUWSBERICHTEN 2014
NIEUWSBERICHTEN 2013
NIEUWSBERICHTEN 2012
HIFIWINKELS Nederland
PRODUCENTEN & MERKEN
IMPORTEURS & DISTRIBUTEURS
ZET JE HIFISURROUNDSET ONLINE !
AUDIO & VIDEO MEUBELS
CONTACT - INFO
YOU TUBE QUALITYHIFI
 
Zoeken op Qualityhifi
 
 
HiFi Supply accessoires
 

 
Akiko Audio
 

Akiko Audio Churchilllaan 69 6226CT Maastricht  info@akikoaudio.com

 
Google Ads
 
 
Intosurround
 

Intosurround is de audiowinkel voor de echte liefhebber. Toonaangevende merken van verschillende Nederlandse importeurs en het Zweedse topmerk XTZ, staan garant voor een geweldige beleving.XTZ is uitsluitend te koop bij Intosurround voor Nederland en BelgiŽ. Door op deze wijze de producten op een andere manier aan te bieden, heeft u een HighEnd product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.Flight forum 3542  5657 DW Eindhoven Nederland E-mailadres: info@intosurround.nl Telefoonnr.: +31 (0)40-2342415

Intosurround Eindhoven

 
Introductie streaming audio door Jord Groen
 

Jord Groen Triple M Audio Shop

 
HiFi Studio Zwaard
 

 
Fabscreations
 

Welkom bij Fabscreations. Onze website is nog in ontwikkeling, maar mocht u interesse hebben in 1 van de schilderijen of meer informatie willen, kunt u contact opnemen door gebruik te maken van het contactformulier op de site.

fabscreations

 
FWD Magazine
 

 Vindt hier de laatse reviews

FWD Magazine cover

 
You tube Qualityhifi
 

Klik hier voor de Qualityhifi-YouTube website en bekijk vele films en verslagen

Kijk ook op Qualityhifi youtube

 
Prima Luna
 

Durob Audio BV PO. Box 109  5250 AC Vlijmen The Netherlands primaluna@primaluna.nl

Prima Luna Prologue Dialogue

 
John Van Gent
 

In de hifi wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat 'goed' duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs. High-End audiokabels johnvangent De Hennepe 455 4003 BG Tiel info@jvg-kabels.nl

John Van Gent
High End Audiokabels

De John van Gent Magic-Link "Reference" plus

 
Amity HiFi
 

 

Creaktiv CD-Optimizer Steen des aanstoots review door John van Polen 2

Creaktiv CD optimizerCreaktiv CD-Optimizer Steen des aanstoots  door John van Polen. In het kader van mijn speurtocht naar accessoires die de beleving van muziek kunnen verrijken, ben ik deze keer op een wel zeer vreemd product gestuit. Bijna letterlijk, want we hebben het over een … steen. Steen des aanstoots of steen der wijzen?

Voodoo-accessoires

Accessoires voor beeld- en geluidssystemen zijn er in vele soorten en prijsklassen. Niet altijd is er een overtuigende verklaring van de werking van zo’n product. Men spreekt in dit verband wel van Voodoo-accessoires. Sommige mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om in die gevallen de accessoire al bij voorbaat naar de prullenbak te verwijzen, fabrikanten af te schilderen als oplichters en gebruikers als zwakzinnigen. De ervaring heeft mij echter geleerd dat zelfs de meest bizarre producten effecten kunnen vertonen die praktisch iedere muziekliefhebber eenvoudig kan waarnemen en waarderen.

Niettemin leidde de kennismaking met de uit Duitsland afkomstige Creaktiv CD-Optimizer ook bij mij tot gefronste wenkbrauwen. Het betreft namelijk een perfect gepolijst stukje Noors graniet dat in staat zou zijn digitale schijfjes beter te doen klinken, enkel en alleen door een vluchtige oplegging. Daar kan Jomanda nog een puntje aan zuigen! Positieve indrukken van enkele doorgewinterde Duitse collega’s deden mij dus toch tot een test besluiten.

Creaktiv CD-Optimizer Steen des aanstoots

Werkingsprincipe

De magische steen wordt geleverd zonder gebruiksaanwijzing en ook de importeur heeft nog geen nadere informatie ontvangen. Zo blijft het onduidelijk of beide kanten van het schijfje eraan moeten geloven. Wel staat er op internet het nodige aan achtergronden die de werking moeten verklaren. De steen blijkt onderdeel van een breder pakket dat in hoofdzaak lijkt gebaseerd op het bestrijden van elektromagnetische stoorvelden (“elektrosmog”). Zo is er ook de zogeheten Tuning Chip, een schijfje van kunststof met opgedampt aluminium dat kan worden aangebracht op stekkerdozen en componenten.

Deze Chip zou de immer aanwezige elektrosmog met 90 procent reduceren; dit zou ook gemeten zijn. Onze steen is aan de onderzijde afgewerkt met een plaatje aluminium; daarboven bevinden zich drie Tuning Chips. Ook materiaalstress en statische lading op de CD zouden op deze wijze worden bestreden. Met het begrip elektrosmog kan ik wel wat, maar dit verhaal leidt bij mij niet direct tot hooggespannen verwachtingen. Een dosis gezonde achterdocht is altijd op z’n plaats, maar anderzijds zou het onzin zijn geen waarde toe te kennen aan de waarnemingen van een leger ervaren luisteraars. Ik ga maar eens luisteren.

 

Luisteren

Als eerste CD heb ik de fraaie opname van goed in het gehoor liggende vioolwerken van Gil Shaham (Romances / DGG) weer eens opgedoken. Deze CD heb ik een tijdje over het hoofd gezien; als gevolg van vele verbeteringen aan mijn hoofdsysteem van de afgelopen twee jaar klinkt het dit plaatje nu wel bijzonder fraai! De toon van de viool is krachtig, rijk en realistisch en van onnatuurlijk scherp gekras is geen sprake meer. Begeleidende instrumenten duiken beurtelings op een precieze plaats op vanuit een muisstille achtergrond. Een genot om naar te luisteren. En wat denkt die maffe steen hier nog aan te verbeteren? Bij het opleggen van de CD op de Optimizer word ik overvallen door een licht gevoel van belachelijkheid. Waar ben ik nu weer mee bezig?

Dit gevoel slaat om in opperste verbazing als ik het elegante melodietje Salut d’amour van Elgar nog eens afspeel. De krachtige aanzetten van de lage strijkers zijn nu duidelijk beter te volgen. Sterker: het valt mij nu pas op hoe deze mensen de melodie ondersteunen. De viool wordt meer ingebed in de sound van de andere instrumenten, die op hun beurt meer deel gaan uitmaken van een bepaalde akoestiek. Muzikale lijnen zijn beter te volgen en de aandacht gaat minder uit naar de solist en meer naar de totale muzikale gebeurtenis dan voorheen. Het gevoel betrokken te zijn bij de muziek is duidelijk toegenomen en dat is nu precies de bedoeling!

Creaktiv CD-Optimizer Steen des aanstoots

Hebben en houden

Vele testplaatjes later luidt de conclusie dat het effect niet alleen hoorbaar is, maar zelfs “behoorlijk groot” en zeker vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld de Audio Desk CD Sound Improver (de “snijmachine”) en de Nespa Professional Optical Disc Finalizer (“de flitser”)  klaarspelen. Dit was zeker het geval bij de SACD met de orgelconcerten van Händel (Egarr, Harmonia Mundi). Ik meende de muzikale informatie op deze schijf nu wel ontgonnen te hebben, maar de bizarre steen stelt mij in staat toch weer dieper in deze fraaie muziek door te dringen. Erg duidelijk is dit bij track 17, waar de lage strijkers die het stuk inleiden beter gedefinieerd zijn en meer ruimte laten voor het orgel waarvan de linkerhand nu ook beter doorkomt. De conclusie is helder: budget of geen budget, dwaas of niet dwaas, maar dit brokje graniet is nu wel van mij.

Doelgroep

Aan de werking van deze CD-Optimizer hoeft niemand te twijfelen. Niettemin is dit geen product voor de modale luisteraar. Mensen die graag meebrullen met de Havenzangers of die nog bezig zijn een goed systeem op te bouwen, moeten daar vooral mee doorgaan en zich niet bekommeren om kostbare accessoires die moeten worden beschouwd als “de finishing touch” voor een evenwichtig systeem met een hoog oplossend vermogen. Dit is duidelijk een nicheproduct voor een doelgroep. Mensen met een uitgesproken audiofiele instelling die over een uitstekende installatie beschikken, die voornamelijk luisteren naar verfijnd opgenomen muziek van akoestische instrumenten en die veel waarde toekennen aan zaken als klankkleur, doortekening en ruimtelijke nauwkeurigheid, dat zijn degenen die veel plezier aan de magische steen kunnen beleven.

De forse vraagprijs (rond de 400 euro) kan wel enigszins verklaard en gerelativeerd worden. Van een product als dit zullen er maar weinige worden verkocht en dan moet de marge het mogelijk maken om uit de ontwikkelingskosten te komen. Ik ben geneigd de vraagprijs te relateren aan de subjectieve waarde van de geluidsverbetering. Als iemand met een systeem van 40.000 euro één procent aan verbetering ervaart, is de investering kennelijk verantwoord. Nu kun je hier natuurlijk moeilijk een percentage aanhangen; daartoe gedwongen, houd ik het -let wel: in een topsysteem- op een procent of vijf. Ik kan de Creaktiv CD-Optimizer dus zeker aanbevelen als (alweer) een nieuwe mogelijkheid om het uiterste aan klank uit de zo vaak verguisde digitale schijfjes te persen. Een kwart eeuw na de introductie dreigt digitale audio nu pas echt leuk te worden!

Informatie

www.audioclassics.nl
www.4stepsahead.creaktiv-hifi.com

http://www.kempelektroniks.nl/

John van Polen