Klinkt beter 432 EVO
 

 
Google Translate
 
 
 
Navigatie
 
HOME
TWEEDEHANDS - DEMO HIFI
RECENSENTEN QUALITYHIFI
REVIEWS TESTS
NIEUWSBERICHTEN 2016
NIEUWSBERICHTEN 2015
NIEUWSBERICHTEN 2014
NIEUWSBERICHTEN 2013
NIEUWSBERICHTEN 2012
HIFIWINKELS Nederland
PRODUCENTEN & MERKEN
IMPORTEURS & DISTRIBUTEURS
ZET JE HIFISURROUNDSET ONLINE !
AUDIO & VIDEO MEUBELS
CONTACT - INFO
YOU TUBE QUALITYHIFI
 
Zoeken op Qualityhifi
 
 
HiFi Supply accessoires
 

 
Akiko Audio
 

Akiko Audio Churchilllaan 69 6226CT Maastricht  info@akikoaudio.com

 
Google Ads
 
 
Intosurround
 

Intosurround is de audiowinkel voor de echte liefhebber. Toonaangevende merken van verschillende Nederlandse importeurs en het Zweedse topmerk XTZ, staan garant voor een geweldige beleving.XTZ is uitsluitend te koop bij Intosurround voor Nederland en BelgiŽ. Door op deze wijze de producten op een andere manier aan te bieden, heeft u een HighEnd product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.Flight forum 3542  5657 DW Eindhoven Nederland E-mailadres: info@intosurround.nl Telefoonnr.: +31 (0)40-2342415

Intosurround Eindhoven

 
Introductie streaming audio door Jord Groen
 

Jord Groen Triple M Audio Shop

 
HiFi Studio Zwaard
 

 
Fabscreations
 

Welkom bij Fabscreations. Onze website is nog in ontwikkeling, maar mocht u interesse hebben in 1 van de schilderijen of meer informatie willen, kunt u contact opnemen door gebruik te maken van het contactformulier op de site.

fabscreations

 
FWD Magazine
 

 Vindt hier de laatse reviews

FWD Magazine cover

 
You tube Qualityhifi
 

Klik hier voor de Qualityhifi-YouTube website en bekijk vele films en verslagen

Kijk ook op Qualityhifi youtube

 
Prima Luna
 

Durob Audio BV PO. Box 109  5250 AC Vlijmen The Netherlands primaluna@primaluna.nl

Prima Luna Prologue Dialogue

 
John Van Gent
 

In de hifi wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat 'goed' duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs. High-End audiokabels johnvangent De Hennepe 455 4003 BG Tiel info@jvg-kabels.nl

John Van Gent
High End Audiokabels

De John van Gent Magic-Link "Reference" plus

 
Amity HiFi
 

 

De Quantum Approach Plug en Schumann Resonance Plug van Kemp Elektroniks revisited jan 2013

De Quantum Approach Plug en Schumann Resonance Plug van Kemp Elektroniks revisited.  Nieuwe inzichten in het optimale gebruik.  Mijn (John van Polen) kennismaking met de Quantum Approach Plug en Schumann Resonance Plug van het in Amsterdam gevestigde Kemp Elektroniks [1] dateert alweer van medio 2007. De door mij waargenomen effecten gaven destijds aanleiding tot een artikel met een krachtige aanbeveling in het toenmalige blad Home Studio. Naderhand is steeds meer duidelijk geworden over hoe deze Pluggen het best kunnen worden gebruikt. In het overzichtsartikel op deze site [2] doe ik deze inzichten uit de doeken; ook staat daar een stukje historie. Lezers bij wie de aanduiding Kemp QA-Plug of SR-Plug geen belletje doet rinkelen, raad ik aan dit stuk eerst te lezen. Deze update is bedoeld om weer twee nieuwe aspecten van het gebruik van deze producten onder de aandacht te brengen.
 
Kemp Elektroniks SR en QA Pluggen
Pluggen rondom
De QA- en SR-Plug zijn een steeds grotere rol gaan spelen in mijn muziekbeleving. Op het moment van schrijven heb ik vier SR- en zes QA-Pluggen in gebruik; het lijkt wel of die dingen zich voortplanten! Mijn grootste ontdekking op het gebied van accessoires van de laatste tijd lijkt een vergezocht detail te betreffen, maar schijn bedriegt. Ik houd de lezer niet langer in ondragelijke spanning: het gaat hier om de plaats van de Pluggen ten opzichte van de luisterpositie! De Pluggen verbeteren beeld en geluid; het ligt dus in eerste aanleg voor de hand ze in de buurt van de betreffende apparaten aan te brengen. Enkele jaren geleden las ik al eens de ervaringen van een Amerikaan die QA-Pluggen had aangebracht in de hoeken van zijn kamer en erg enthousiast deed over het effect. Ik ben dan vaak geneigd even op de rem te trappen: hoho, enkele Pluggen bij de set, oké, maar om er nu het hele huis mee vol te hangen … zullen we een beetje normaal blijven doen? Maar toen Ron Kemp liet weten dat een recensent uit Denemarken had ontdekt dat het plaatsen van Pluggen rondom de luisterpositie inderdaad grote effecten heeft, moest ik het toch maar even proberen.
 
Kemp Elektroniks SR en QA Pluggen
 
Een SR-Plug in m’n nek
In de uitgangssituatie bevindt zich in de woonkamer een high end stereosysteem en rechts daarvan een kleine maar fijne home cinema set. Drie SR-Pluggen bevinden zich rond de componenten van de high end set; de antennes hangen dus aan de muur tegenover de luisterplaats. Verder zijn er twee QA-Pluggen, globaal achter de Thiel CS6 luidsprekers. Het doorslaggevende experiment dat de aanzet gaf tot dit artikel, is bijzonder simpel: grijp de middelste SR-Plug en hang ‘m achter de luisterplaats. Omdat ik bijna tegen de met een gordijn afgeschermde muur aan zit, loopt de antenne van die SR-Plug dan vlak achter m’n hoofd langs. Ik had op voorhand niet het idee dat deze ingreep wat zou uitmaken. Drie Pluggen zijn drie Pluggen, nietwaar? Misschien zou het wel slechter worden, want de Pluggen bij de set krijgen gefilterde spanning en de Plug in m’n nek nu niet meer. Het testplaatje “Caravan” van Het Rosenberg Trio starten en luisteren maar weer. Wat er vervolgens gebeurde, behoort tot de fijnere momenten in het leven van een muziekliefhebber annex recensent … ik citeer uit mijn bericht aan Ron Kemp:
“Ik heb toch maar even een SR- Plug achter de luisterpositie gehangen ... en het effect is bizar groot! Ruimtelijker, voller, minder scherp, meer laagfundament, "meer instrumenten". Zo'n groot effect heb ik sowieso nog nooit van de Pluggen gehoord ... .”.
Operatie meer dan geslaagd dus. Gratis winst aan geluidskwaliteit na vijf minuten werk, dat heb ik wel eens anders meegemaakt … .
 
Kemp Elektroniks SR en QA Pluggen
 
Extra QA-Pluggen erbij
Nu wilde ik het even helemaal weten … wat zou er gebeuren als ik de twee QA-Pluggen van de kleine stereoset van de studeerkamer zou overbrengen naar de woonkamer, links en rechts achter -of eigenlijk naast- de luisterplaats? Met de twee al aanwezige QA-Pluggen ontstaat er dan min of meer een rechthoek, zoals bij die Amerikaan. Ik begon met het bijplaatsen van één QA-Plug links achter de sofa waar ik zit -of eigenlijk: lig- te luisteren. Er gebeurde eerlijk gezegd niet heel veel. De sound werd wat warmer, in de goede zin van het woord, maar dat was het dan ook wel. Meteen dus maar even de symmetrie herstellen met een QA-Plug rechts naast de bank. Ik verwachtte een nóg warmer geluid, maar vreemd genoeg reageerde het systeem "als op z’n staart getrapt": dynamischer en ritmischer! Wat is dit nou weer?! Het is dus duidelijk dat er behoorlijke verbeteringen mogelijk zijn met Pluggen achter of naast de luisterpositie, maar de effecten zijn niet voorspelbaar. Zoals zo vaak, is er geen alternatief voor zelf proberen en luisteren. Zeker bij de QA-Plug lijkt het van belang een zekere symmetrie te handhaven. Na even doorluisteren -en misschien moest er ook “iets inspelen”- werd duidelijk dat de sound op alle parameters vooruit is gegaan door de symmetrisch bijgeplaatste QA-Pluggen. Denk aan ruimtelijkheid, levendigheid, transparantie en “density of tone coulors”, zoals onze Amerikaanse vrienden van The Absolute Sound het zo fraai  uitdrukken. Een doorslaand succes dus. Het effect van "Pluggen rondom" bleek later trouwens het grootst te zijn op de TV-set en dan vooral bij het geluid van DVD's. Het is meer dan bizar. En de koek was nog niet op … .
 
Kemp Elektroniks SR en QA Pluggen
 
De Pluggen aan een Seec filter
In het overzichtsartikel heb ik erop gewezen dat de Pluggen sterk profiteren van gefilterde (of geregenereerde) spanning. Maar ja, waar haal ik nu zo gauw een filter vandaan voor de Pluggen achter de bank, zonder noemenswaardig budget?! Mijn oog viel op het bekende filterkastje van Seec met de bizarre type-aanduiding HQSN-4U (noem het ding dan nog liever Mozart of zo!). In dit geval een tweedehandsje waar slechts € 90 voor werd gevraagd. Hier met dat ding! Dit Seec filter is best een effectief en verfijnd werkend dingetje; in mijn home cinema set gebruik ik er vier. Een merkwaardig punt -zeg maar rustig: een fout in het ontwerp- is het feit dat de kabels niet afgeschermd zijn. Daarvoor heb ik een rigoureuze oplossing: gewoon de schaar er in, dan kun je vervolgens aan de stompjes draad de stekkers monteren die je nodig hebt. Welnu, ik sloot de SR-Plug in m’n nek dus aan op het Seec filter en ja hoor, het was weer bingo … nog meer transparantie en zuiverheid! De volgende klus was om ook de twee QA-Pluggen achter de bank op dit filter aan te sluiten. Dat vereiste nogal wat gepiel met stukken netkabel die ik nog had liggen en verloopstekkers. Met als resultaat wederom hoorbare winst, nu vooral in de sfeer van dynamiek. Een paar dagen later viel mij op dat als gevolg van het Seec filter vooral de ruimtelijkheid van het geluidsbeeld verder is toegenomen, op een ontspannen manier. Er is dus ook duidelijk “een stukje stress” verdwenen. Het geluid heeft geen relatie meer met de plaats van de luidsprekers en vult de gehele ruimte op een aangename, natuurlijke manier. Er is ook meer transparantie. Zo was ik gewend om in een langzaam deel van een concert van Bach (Perahia) een fluit en viool te horen; nu hoorde ik ook heel goed hoe de piano voortdurend zachtjes meespeelt. Dat was me nou nooit opgevallen! Al met al een flinke beloning voor een minieme uitgave en een middagje knutselen!
 
Kemp Elektroniks SR en QA Pluggen
 
De fase doet er toe
Het laatste aspect dat ik heb onderzocht is het effect van de fase van de netspanning op de Pluggen. Het staat wel vast dat het bij tal van apparaten uitmaakt welk pootje van de netstekker je met de fasedraad van het stopcontact verbindt. Met andere woorden: hoe je de stekker in het stopcontact steekt. Dat is bij de Pluggen niet anders. Volgens Ron Kemp moet dit per Plug steeds opnieuw worden bepaald; dit in verband met variaties in de onderdelen. Hiervoor bestaat een meetprocedure die echter voor de normale klant veel te ver gaat. Zou het ook op het gehoor kunnen? Gewoon luisteren, de Plug omdraaien en weer luisteren? Volgens Ron Kemp is dit goed te doen. Nou, vooruit dan maar weer, aan de slag. Het omdraaien van de SR-Plug links voor gaf tot mijn grote verbazing direct een voller en groter geluid, klaar dus. Vreemd genoeg was dit bij de SR-Plug rechts voor weer anders. Omdraaien leek vooral effect te hebben op de ruimtelijkheid en maakte het niet mooier. Terug maar weer. De SR-Plug achter de bank maakte de sound in de ene positie wat nauwkeuriger en in de andere wat milder. Ik koos voor de milde variant. Het omdraaien van QA-Pluggen naast de luisterplaats leek vooral de breedte van de afbeelding te beïnvloeden. Ik kies dan voor maximale breedte. Het omdraaien van de QA-Plug links voor deed eigenlijk niks. Nou, dan maakt het ook niet uit. Het omdraaien van de QA-Plug rechts voor maakte de sound minder dynamisch; snel weer terug. Binnen een paar uur had ik eigenlijk de in mijn oren beste stand van alle Pluggen vastgelegd. Inderdaad best eenvoudig en weer een beetje winst dus. Ik roep alle bezitters van Pluggen dus op het ding even omgekeerd in het stopcontact te douwen. Hoor je geen verschil, dan is er sowieso geen probleem; hoor je wel verschil, dan valt er wat te kiezen.
 
 
Conclusie
Het plaatsen van Quantum Approach Pluggen en Schumann Resonance Pluggen van Kemp Elektroniks rondom de luisterpositie kan de toch al aantrekkelijke effecten van deze opzienbarende producten nog aanzienlijk versterken. Het zal duidelijk zijn dat mijn beschrijving verre van uitputtend is. Ik heb slechts één SR-Plug en twee QA-Pluggen naar de muur achter de luisterplaats gebracht. Uiteraard kun je ook SR-Pluggen in alle hoeken of verder naar achteren aanbrengen als daar ruimte voor is. De effecten zullen per configuratie anders uitpakken; de mogelijkheden zijn eindeloos. Als extraatje kunnen de Pluggen dan ook nog omgedraaid in het stopcontact worden geplaatst. Muziekliefhebbers die het maximale aan klank uit hun systeem willen halen kan ik niet krachtig genoeg aanbevelen aan de slag te gaan met een flinke verzameling QA- en SR-Pluggen!
 
Kemp Elektroniks SR en QA Pluggen
 
Door John van Polen
 
[1] Website van Kemp Elektroniks: www.kempelektroniks.nl
Deze zeer informatieve site bevat uitvoerige beschrijvingen van de producten, authentieke reacties van gebruikers en vele recensies die zijn verschenen in de internationale pers.
[2]  Review Qualityhifi