Klinkt beter 432 EVO
 

 
Google Translate
 
 
 
Navigatie
 
HOME
TWEEDEHANDS - DEMO HIFI
RECENSENTEN QUALITYHIFI
REVIEWS TESTS
NIEUWSBERICHTEN 2016
NIEUWSBERICHTEN 2015
NIEUWSBERICHTEN 2014
NIEUWSBERICHTEN 2013
NIEUWSBERICHTEN 2012
HIFIWINKELS Nederland
PRODUCENTEN & MERKEN
IMPORTEURS & DISTRIBUTEURS
ZET JE HIFISURROUNDSET ONLINE !
AUDIO & VIDEO MEUBELS
CONTACT - INFO
YOU TUBE QUALITYHIFI
 
Zoeken op Qualityhifi
 
 
HiFi Supply accessoires
 

 
Akiko Audio
 

Akiko Audio Churchilllaan 69 6226CT Maastricht  info@akikoaudio.com

 
Google Ads
 
 
Intosurround
 

Intosurround is de audiowinkel voor de echte liefhebber. Toonaangevende merken van verschillende Nederlandse importeurs en het Zweedse topmerk XTZ, staan garant voor een geweldige beleving.XTZ is uitsluitend te koop bij Intosurround voor Nederland en BelgiŽ. Door op deze wijze de producten op een andere manier aan te bieden, heeft u een HighEnd product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.Flight forum 3542  5657 DW Eindhoven Nederland E-mailadres: info@intosurround.nl Telefoonnr.: +31 (0)40-2342415

Intosurround Eindhoven

 
Introductie streaming audio door Jord Groen
 

Jord Groen Triple M Audio Shop

 
HiFi Studio Zwaard
 

 
Fabscreations
 

Welkom bij Fabscreations. Onze website is nog in ontwikkeling, maar mocht u interesse hebben in 1 van de schilderijen of meer informatie willen, kunt u contact opnemen door gebruik te maken van het contactformulier op de site.

fabscreations

 
FWD Magazine
 

 Vindt hier de laatse reviews

FWD Magazine cover

 
You tube Qualityhifi
 

Klik hier voor de Qualityhifi-YouTube website en bekijk vele films en verslagen

Kijk ook op Qualityhifi youtube

 
Prima Luna
 

Durob Audio BV PO. Box 109  5250 AC Vlijmen The Netherlands primaluna@primaluna.nl

Prima Luna Prologue Dialogue

 
John Van Gent
 

In de hifi wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat 'goed' duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs. High-End audiokabels johnvangent De Hennepe 455 4003 BG Tiel info@jvg-kabels.nl

John Van Gent
High End Audiokabels

De John van Gent Magic-Link "Reference" plus

 
Amity HiFi
 

 

Review Test De Quantum Approach en Schumann Resonance Pluggen van Kemp Elektroniks John Van Polen

De Quantum Approach en Schumann Resonance Pluggen van Kemp Elektroniks.                  Over het optimale gebruik van essentiële accessoires.
Begin 2007 kwam ik in contact met Ron Kemp van het Amsterdamse Kemp Elektroniks [1] naar aanleiding van een recensie van zijn Power Station 75 voor het magazine Home Studio. Kemp vertelde mij dat hij bezig was met de ontwikkeling van een opzienbarende accessoire -dat bleek later de Schumann Resonance Plug te zijn- en wees mij op een al langer bestaand vergelijkbaar product, namelijk zijn Quantum Approach Plug. Of ik deze wilde testen. Ja hoor, dat wilde ik wel.

Het werd een verrassende kennismaking; deze producten bleken even effectief als mysterieus. De overigens zeer succesvolle QA- en SR-Plug zijn daarna een steeds grotere rol gaan spelen in mijn muziekbeleving. Verspreid over drie systemen heb ik er inmiddels een stuk of tien. Gaandeweg is ook steeds duidelijker geworden hoe deze accessoires het best kunnen worden gebruikt. Deze inzichten wil ik de lezer natuurlijk niet onthouden; vandaar deze update. Maar eerst even kort een stukje historie en nog wat achtergrondinformatie.

De Quantum Approach Plug

De QA-Plug zendt een complex patroon van (onschadelijke) elektromagnetische golven uit van een lage intensiteit. Dit patroon wordt opgewekt door een chip die via software kan worden geprogrammeerd. Kemp heeft deze software ooit aangekocht in de VS en heeft daarin vervolgens wijzigingen aangebracht, net zolang tot de klankmatige effecten hem bevielen. Oorspronkelijk was deze software trouwens ontwikkeld om schadelijke straling van computermonitoren tegen te gaan, maar vreemd genoeg bleek er ook sprake te zijn van een onmiskenbaar positief effect op gereproduceerd geluid (of op de perceptie daarvan). Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk hoe de QA-Plug precies werkt. Het woord “Quantum” in de naam heb ik daarom altijd wat ongelukkig gevonden. Dit suggereert een verband met quantumfysica; ik heb echter nog niets concreets kunnen vinden dat dit verband plausibel maakt. Dit laatste geldt trouwens ook voor quantumproducten van andere fabrikanten. Deze naamgeving kan het beeld oproepen van pseudo-wetenschap en “nep” en dat maakt dergelijke producten extra kwetsbaar voor aanvallen van beroepssceptici [2]. Dat is wat jammer, want naast de QA-Plug is bijvoorbeeld ook de WA-Quantum Chip een product dat echt meer dan uitstekend werkt [3].

De effecten van de Quantum Approach Plug

Ron Kemp heeft in meerdere interviews aangegeven dat het hem vooral te doen is om een verbetering van de weergave van het timbre van akoestische instrumenten. Hij ziet hierin de sleutel van de deur naar de emotionele lading van de muziek. Ik heb dit altijd een wat merkwaardig en beperkt uitgangspunt gevonden -volgens mij zijn vele andere aspecten van gereproduceerd geluid minstens zo belangrijk-, maar zolang de insteek van Kemp leidt tot prima werkende producten, geven we hem natuurlijk graag gelijk. En het moet gezegd: met name de QA-Plug maakt dit wel waar! Het zijn vooral de klankkleuren die profiteren van het gebruik van de QA-Plug. De muziek klinkt natuurlijker, echter, als het ware met meer sfeer, hetgeen doorgaans zal leiden tot meer betrokkenheid van de luisteraar. De huidige QA-Plug bevat een draaiknop om de sterkte in te stellen; klankmatig vind ik deze Plug neutraler en meer verfijnd dan de eerste versie (zonder regelaar) die de muziek toch wel van een wat warm dekentje voorziet. De beste stand van de regelaar is een kwestie van smaak en blijkt ook af te hangen van allerlei details, zoals de afstand tot de installatie. Zo had ik bijvoorbeeld een bepaalde QA-Plug bij mijn grote set op enkele meters afstand van de componenten geplaatst met de regelaar op ¾ van het maximum. Toen ik deze Plug in het stekkerblok direct achter de eindversterker plaatste, leek het effect sterker te zijn geworden en was de klankbalans vreemd genoeg enigszins verschoven naar de hogere frequenties. De regelaar moest uiteindelijk terug naar ½ om dit te herstellen. Het lijkt er sterk op dat de werking van de QA-Plug optimaal is op een plaats zo dicht mogelijk bij de apparatuur. Straks meer over andere details; nu eerst even aandacht voor het jongere broertje van de QA-Plug.

Schumann Resonantie: een intrigerend fenomeen

De SR-Plug is gebaseerd op een natuurlijk verschijnsel, namelijk Schumann Resonantie [4] (let wel: het gaat hier niet over de bekende componist Robert Schumann). In de atmosfeer worden voortdurend zwakke elektromagnetische golven opgewekt met een extreem lage frequentie. De grondfrequentie schommelt wat rond de 7,8 Hz. In kringen van alternatieve genezers bestaat de overtuiging dat deze straling invloed heeft op “het welbevinden van de mens”. Er bestaat ook serieus wetenschappelijk onderzoek dat deze gedachte min of meer ondersteunt. Een Nederlandse biologe die hier zeker moet worden genoemd, is Saskia Bosman [5]; een belangrijk artikel waarin een relatie tussen Schumann straling en de hersenfunctie van proefpersonen wordt aangetoond, is dat van Cosic et al [6]. Het idee achter de SR-Plug is dus in wezen simpel: dit apparaatje wekt elektromagnetische golven met een frequentie van 7,8 Hz op en straalt deze uit via een draadantenne. Een mogelijke verklaring voor de werking is dus dat de SR-Plug niet zozeer inwerkt op de geluidsinstallatie, maar op de toehoorder die hierdoor tot een betere perceptie van de muziek zou komen. Deze hypothese is wat mij betreft nog niet bewezen, maar het is een originele en spannende gedachte die trouwens ook tot enige achterdocht en angst aanleiding kan geven. Bedenk echter dat deze natuurlijke straling de mens tegenwoordig minder bereikt dan in het verleden (woningen van beton) en dat de SR-Plug dus zo bezien “een tekort” zou kunnen compenseren. Voor angst op schade lijkt mij geen reden: elektromagnetische straling wordt gevaarlijker naarmate frequentie en intensiteit hoger zijn. Welnu, de frequentie is extreem laag en de intensiteit bijna onmeetbaar klein … . Ondergetekende staat al vijf jaar bloot aan vele Pluggen en voelt zich beter dan ooit … .

De effecten van de Schumann Resonance Plug

In tegenstelling tot de QA-Plug -die ik vooral associeer met “kleur en sfeer”- heeft de SR-Plug in mijn beleving invloed op elk aspect van de sound. In drie woorden: alles wordt beter. De dynamiek, de ruimtelijkheid, de rust van de achtergrond enzovoort. Hier is het bekende cliché van het wegtrekken van een gordijn van toepassing: de muziek klinkt alsof het van een last is bevrijd. Ik ken nog enkele accessoires die een dergelijk breed effect sorteren, zonder echte nadelen te introduceren, namelijk de eerder genoemde WA-Quantum Chips en de High End Performance zekeringen van Furutech. Ik begin de laatste tijd te vermoeden dat deze producten in wezen voornamelijk ruis terugdringen en dat alle andere verbeteringen, zoals een nauwkeuriger ruimtelijk beeld, daar het gevolg van zijn. Waar de QA-Plug wellicht een bepaald kleurtje aan de muziek toevoegt dat niet iedereen mooi hoeft te vinden, ervaar ik de werking van de SR-Plug als algemener, sterker en volstrekt probleemloos. Daarmee is de SR-Plug wat mij betreft het betere product. Ik heb de SR-Plug bij een aantal dealers gedemonstreerd en daarbij viel op dat het effect niet overal even sterk was. Het hangt denkelijk af van de plaats (van de luisterlocatie en van de Plug daarbinnen), van de installatie en -uiteraard- van de toehoorder. En ook nog van enkele details die ik nu ga bespreken.

De invloed van de voedingsspanning

De installatie in mijn studeerkamer wordt onder meer van stroom voorzien door een Z-Center van MIT; dit is een parallelfilter met stopcontacten. Op zeker moment kwam ik op het idee de QA- en de SR-Plug van deze set direct in het Z-Center te steken. Het effect bleek duidelijk hoorbaar: ik hoorde onder meer een mooier timbre bij een piano en zuiverder hoge toontjes bij popmuziek. Enthousiast mailde ik mijn bevindingen aan Ron Kemp, die liet weten dat hij allang wist dat de QA- en SR-Plug heel gevoelig zijn voor de kwaliteit van de aangeboden voedingsspanning, dit ondanks de aandacht die is besteed aan de hoogwaardige shuntvoeding. De stroomvoorziening van mijn hoofdinstallatie is een wirwar van filters, netkabels en stekkerblokken met als topstuk een Power Plant P-300 van PS Audio. De zeven Kemp Pluggen bevonden zich op min of meer willekeurige plaatsen; één zat zelfs gewoon in de muur naast de TV. De kunst was dus zoveel mogelijk Pluggen van optimale voeding te voorzien. Uiteindelijk kon ik er vier kwijt aan de P-300 en kregen de overige drie sterk gefilterde spanning. Het effect was absoluut de moeite waard; de werking van de Pluggen werd duidelijk hoorbaar versterkt. Zelfs het TV-geluid maakt een sprongetje in kwaliteit! Dit zijn natuurlijk de leukste trucjes voor de audiofiel, want het verplaatsen van een handvol Pluggen kost niets. Het toeval wil dat ik enkele weken later een mail ontving van een kennis. Hij had een QA-Plug op zicht en hoorde er weinig van. Op mijn aanraden prikte hij die QA-Plug direct in zijn Power Plant Premier van PS Audio en ja hoor, zijn enthousiasme kende opeens geen grenzen. De conclusie is helder: de QA- en SR-Plug zullen zich even dankbaar tonen voor optimaal voedsel als een gast van een goedkoop hotel!

De antenne van de SR-Plug

Al vrij snel na de introductie van de SR-Plug meldde Ron Kemp mij dat hij had ontdekt dat het effect sterker wordt wanneer je de antenne in de vorm van spiraal op oorhoogte aan de muur hangt (in de buurt van de installatie en/of tussen de luidsprekers). Ik had toevallig ook een SR-Plug met een witte draadantenne -die zijn ook leverbaar- en dat maakte deze truc optisch acceptabel. En inderdaad: een subtiele doch hoorbare verbetering was het gevolg. De zwarte draadantennes van de twee andere SR-Pluggen van de hoofdset liepen horizontaal over de witte muur en zaten lelijk in het zicht. Ik kwam op het briljante idee deze antennes onzichtbaar te maken door ze verticaal achter de CD-racks te hangen die naast mijn audiorack staan. Toen ik weer verder ging met luisteren naar de Partita’s van Bach (Perahia), werd ik getroffen door de opeens zeer heldere, zuivere en dynamische klank … het duurde toch nog even voor het kwartje viel. Krijg nou wat … dit is kennelijk het resultaat van de verplaatsing van die antennes! Ron Kemp bevestigde desgevraagd dat de antenne van de SR-Plug bij voorkeur in een spiraal wordt opgehangen of anders verticaal tot zo’n 150 cm hoog; het stuk dat eventueel overblijft, laat je dan terughangen. Natuurlijk hoeft niet iedereen dit precies zo te doen en te ervaren; het punt is dus dat enig zorgvuldig experimenteren met de positie van de antenne hoorbare winst kan opleveren en die winst is gratis … .

Pluggen werken additief!

Beide Pluggen bevatten dus een sterkteregelaar. Een eerste logische gedachte zou zijn een Plug altijd op maximaal te zetten, want dan heb je het maximale effect per geïnvesteerde euro. Helaas, zo simpel is het niet. Bij het draaien aan de regelaars verandert namelijk niet alleen de sterkte van het effect, maar ook enigszins de aard. Ik heb al vermeld dat de QA-Plug achter mijn eindversterker ongewenste effecten begon te geven boven ½ van het maximum; in mijn studeerkamer echter vond ik ¾ de beste stand. De SR-Plug vind ik doorgaans het best werken op ½; daarboven zendt de Plug naar verluidt ook hogere frequenties dan de grondfrequentie van 7,8 Hz uit en het effect daarvan klinkt in mijn oren als “een zekere uitdunning c.q. uithollling” van het geluid. Naar verluidt zijn de posities ¾ voor de QA- en ½ voor de SR-Plug ook wel de meest gangbare. Het loont dus zeker de moeite dit even zorgvuldig in te stellen, in beginsel steeds wanneer er aan de installatie iets is veranderd. Eén SR-Plug voluit open gedraaid doet dus bepaald niet hetzelfde als twee SR-Pluggen op de stand ½. Zo werkt het niet. Ik weet eigenlijk wel zeker dat het laatste de voorkeur verdient … de Pluggen blijken namelijk additief te werken. In simpele taal: hoe meer Pluggen, hoe meer lol. Ik heb geregeld een Plug toegevoegd en ik was altijd weer aangenaam verrast door het resultaat … . Ook bij de klantreacties op de site van Kemp Elektroniks zijn meldingen te vinden van het grote effect van een ware batterij aan Pluggen. The more, the merrier, zou een Engelsman zeggen.

De Pluggen in het huis van God

Onlangs nodigde Ron Kemp mij uit voor een concert van klassieke muziek in een kerk. Enkele bulten in zijn jaszak verraadden wat hij van plan was … en ja hoor, daar kwamen een QA- en een SR-Plug tevoorschijn! Aandachtig luisterden wij voor de pauze naar de fraaie muziek terwijl onze ogen de ruimte afzochten naar een onopvallend stopcontact. Tijdens de pauze staken wij op gluiperige wijze de Pluggen er in en … ik moet mij toch sterk vergissen als ik niet onmiddellijk meer transparantie in het geluidsbeeld waarnam! Ook Ron liet zich in dergelijke bewoordingen uit. Om dit beter te onderzoeken, hadden wij de Pluggen geregeld in en uit moeten nemen en de dirigent moeten vragen: “Zeg eens beste kerel, kunt u dit nog eens precies zo laten spelen?”. Dit was wat onpraktisch. Deze grappige ervaring is wat mij betreft dus geen bewijs, maar wel een aanwijzing dat het toepassen van met name de SR-Plug niet beperkt hoeft te blijven tot de geluidsinstallatie in de woning van een audiofiel … .

De Schumann Composer

Dan is het nu de hoogste tijd voor een primeur: Kemp Elektroniks maakt met trots bekend te werken aan een Schumann generator die behalve de grondfrequentie van 7,8 Hz ook een aantal “boventonen” van het natuurlijke Schumann spectrum uitzendt. Zelf beschik ik al geruime tijd over een prototype waarin zich in essentie zeven SR-Pluggen met een gemeenschappelijke voeding bevinden. De uitgezonden frequenties zijn 7,8 , 14 , 21 , 26 , 33 , 39 en 45 Hz; dit zijn dus precies de waarden die in de natuur worden waargenomen. Mijn prototype bevat een sterkteregelaar voor elke frequentie. Uitvoerige luistersessies hebben opgeleverd dat de hogere Schumann frequenties op subtiele maar duidelijk hoorbare wijze bijdragen aan een nog meer verfijnd en realistisch geluid. Het volgende product van Kemp Elektroniks zal dus deze Meervoudige Schumann Resonance Plug zijn, die voorlopig de aanduiding “Schumann Composer” heeft gekregen, uiteraard met een knipoog naar de bekende componist. Ik mag graag aan die regelaars draaien, maar een normaal mens krijgt daar natuurlijk een punthoofd van. Het nieuwe product zal daarom geen regelaars bevatten. Ook de lelijke en onhandelbare bundel van zeven draadantennes zal verdwijnen; voor het uitzenden van de golven zullen spoeltjes worden ingezet die volgens Kemp sowieso effectiever werken. Uiteraard zal de eerste test van dit revolutionaire en volstrekt unieke apparaat hier te lezen zijn!

Conclusie

De Quantum Approach Plug en de Schumann Resonance Plug van Kemp Elektroniks zijn zeer werkzame, volstrekt unieke en opvallend voordelige accessoires die elke muziekliefhebber met een goede installatie geprobeerd moet hebben, punt uit. Zorgvuldige toepassing kan de waardevolle effecten nog aanzienlijk versterken. En ten aanzien van het Schumann fenomeen lijkt de koek nog lang niet op … .

Door John van Polen

[1] Website van Kemp Elektroniks: www.kempelektroniks.nl
Deze zeer informatieve site bevat uitvoerige beschrijvingen van de producten, authentieke reacties van gebruikers en vele recensies die zijn verschenen in de internationale pers.
[2] Onder een beroepsscepticus versta ik een levensvorm die bij voortduring het effect van accessoires en het nut van geluidsapparatuur van topklasse in twijfel trekt, zonder bereid te zijn bedoelde producten zelf te testen en meestal ook zonder zelf te beschikken over een adequate geluidsinstallatie. De bijdragen van beroepssceptici op forums nemen vaak de vorm aan van ongefundeerde beschuldigingen van oplichterij en afzetterij, beledigingen, persoonlijke aanvallen, scheldpartijen en zelfs bedreigingen. De indruk bestaat dat de beroepsscepticus niet zozeer een zinvolle bijdrage wil leveren aan kennis en ervaringen rond audio, maar een uitlaatklep heeft gevonden voor persoonlijke problemen in de psychologische sfeer.
[3] Recensie WA-Quantum Chips:  www.qualityhifi.nl/Reviews_tests_hifi_accessoires
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Schumann_resonances
[5] www.angelfire.com/ak5/research_1/Dutch2.html
[6] www.mas.bg.ac.rs.pdf