Klinkt beter 432 EVO
 

 
Google Translate
 
 
 
Navigatie
 
HOME
TWEEDEHANDS - DEMO HIFI
RECENSENTEN QUALITYHIFI
REVIEWS TESTS
NIEUWSBERICHTEN 2016
NIEUWSBERICHTEN 2015
NIEUWSBERICHTEN 2014
NIEUWSBERICHTEN 2013
NIEUWSBERICHTEN 2012
HIFIWINKELS Nederland
PRODUCENTEN & MERKEN
IMPORTEURS & DISTRIBUTEURS
ZET JE HIFISURROUNDSET ONLINE !
AUDIO & VIDEO MEUBELS
CONTACT - INFO
YOU TUBE QUALITYHIFI
 
Zoeken op Qualityhifi
 
 
HiFi Supply accessoires
 

 
Akiko Audio
 

Akiko Audio Churchilllaan 69 6226CT Maastricht  info@akikoaudio.com

 
Google Ads
 
 
Intosurround
 

Intosurround is de audiowinkel voor de echte liefhebber. Toonaangevende merken van verschillende Nederlandse importeurs en het Zweedse topmerk XTZ, staan garant voor een geweldige beleving.XTZ is uitsluitend te koop bij Intosurround voor Nederland en België. Door op deze wijze de producten op een andere manier aan te bieden, heeft u een HighEnd product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.Flight forum 3542  5657 DW Eindhoven Nederland E-mailadres: info@intosurround.nl Telefoonnr.: +31 (0)40-2342415

Intosurround Eindhoven

 
Introductie streaming audio door Jord Groen
 

Jord Groen Triple M Audio Shop

 
HiFi Studio Zwaard
 

 
Fabscreations
 

Welkom bij Fabscreations. Onze website is nog in ontwikkeling, maar mocht u interesse hebben in 1 van de schilderijen of meer informatie willen, kunt u contact opnemen door gebruik te maken van het contactformulier op de site.

fabscreations

 
FWD Magazine
 

 Vindt hier de laatse reviews

FWD Magazine cover

 
You tube Qualityhifi
 

Klik hier voor de Qualityhifi-YouTube website en bekijk vele films en verslagen

Kijk ook op Qualityhifi youtube

 
Prima Luna
 

Durob Audio BV PO. Box 109  5250 AC Vlijmen The Netherlands primaluna@primaluna.nl

Prima Luna Prologue Dialogue

 
John Van Gent
 

In de hifi wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat 'goed' duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs. High-End audiokabels johnvangent De Hennepe 455 4003 BG Tiel info@jvg-kabels.nl

John Van Gent
High End Audiokabels

De John van Gent Magic-Link "Reference" plus

 
Amity HiFi
 

 

Review Test WA-Quantum Chips bij Kemp Elektroniks door John van Polen april 2012

WA-Quantum Chips bij Kemp ElektroniksWA-Quantum Chips bij Kemp Elektroniks.  De bekende Amsterdamse fabrikant van lichtnetproducten Kemp Elektroniks heeft onlangs de distributie op zich genomen van een wel zeer merkwaardige accessoire. Het gaat om “chips” van de Duitse fabrikant WA-Quantum. Deze chips zijn in wezen stickers die op apparaten, onderdelen, kabels, luidsprekers en zelfs muziekinstrumenten (!) worden geplakt. Per toepassing is er een speciale chip. Bij de grotere typen zie je een soort filmlaagje dat met wat goede wil voor een soort geïntegreerde schakeling zou kunnen doorgaan; bij de kleinere typen ontbreekt dit. Volgens de fabrikant en de brochure op de site van Kemp Elektroniks zouden de chips specifiek zijn geprogrammeerd voor de betreffende toepassing. Hier blijft het helaas bij; er is verder nergens iets te vinden over het werkingsprincipe, anders dan dat de chips de doorgifte van elektrische signalen positief zouden beïnvloeden op basis van inzichten uit … de quantumfysica! *)

Quantumfysica en Voodoo-accessoires
En ja hoor, daar is-ie weer, die goeie ouwe quantumfysica! Het toeval wil dat ik ooit ben afgestudeerd in de theoretische natuurkunde. Ik heb dus een goed beeld van de quantumtheorie. Deze theorie doet vooral uitspraken over het gedrag van de allerkleinste bouwsteentjes van de materie. Daar doen zich verschijnselen voor die tot de verbeelding spreken omdat ze in strijd lijken met de dagelijkse realiteit. Dit is er waarschijnlijk de oorzaak van dat deze theorie een magische aantrekkingskracht uitoefent op allerhande nitwits en wereldverbeteraars die, niet gehinderd door echte kennis van zaken, de theorie als bewijs willen zien van hun eigen warrige denkbeelden of zich bij de verkoop van wonderolie beroepen op inzichten uit de moderne natuurkunde. Van een dergelijk al te vrijmoedig gebruik van de aanduiding “Quantum” word ik nooit vrolijk. Mijn insteek is: toon helder aan dat het werkingsprincipe van het product een directe toepassing is van quantumfysica en anders geen “Quantum” in de naam! Op basis van mijn achtergrond ben ik dus geneigd zogenaamde quantumproducten bij wijze van spreken te pletten onder een voorhamer! Maar toch is deze primitieve impuls niet altijd terecht. Mij is het afgelopen decennium namelijk gebleken dat er tal van “Voodoo-accessoires” bestaan waarvan het werkingsprincipe volkomen onduidelijk is en die toch beeld en geluid onmiskenbaar verbeteren. Er daar zijn zelfs enkele producten met het opschrift “Quantum” bij … .

Een simpele boodschap
De hamvraag is uiteraard: hoe zit het nu werkelijk met de effecten van die merkwaardige WA-Quantum Chips? Om deze keer maar eens met de conclusie te beginnen: die zijn inderdaad verbluffend! De afgelopen drie maanden heb ik stapsgewijs ongeveer honderd (!) chips in mijn twee stereosystemen en mijn home cinema set aangebracht. Op basis van talloze luisterindrukken die zijn vastgelegd in een forse stapel aantekeningen, kan ik niet anders dan de beweringen in de brochure volledig onderschrijven! Ook kan ik mij in grote lijnen vinden in de reacties van afnemers van de chips die ook op de site van Kemp Elektroniks te vinden zijn. Quantumfysica of niet, de klankmatige effecten zijn zo overduidelijk dat een discussie over de vraag of het werkt helemaal niet gevoerd hoeft te worden. De discussie kan gaan over hoé het werkt en daar tast ik op dit moment dus nog volledig in het duister … .  Dat is wel wat onbevredigend, maar voor mij toch geen reden af te zien van het gebruik van een accessoire. Het gehoor beslist! In het navolgende probeer ik de effecten per apparaat en type chip wat te preciseren en nog wat nieuwe aspecten aan te duiden. Serieuze audiofielen die niet zijn geïnteresseerd in deze details en op het punt staan af te haken, geef ik nog even snel een simpele boodschap mee: kopen die handel!

WA-Quantum Chips bij Kemp Elektroniks

De chips in de kleine installatie
Ik ben begonnen met het plakken van cable chips op de stekkers van de lichtnetkabels van de stereoset in mijn studeerkamer. Het effect was hoorbaar, maar niet heel groot. Het zat ‘m vooral in een schonere, iets dynamischer sound. Vervolgens heb ik de externe en interne zekeringen van het MIT Z-Center van fuse chips voorzien. De MIT voorziet deze set van gefilterde stroom op basis van twee scheidingstrafo’s en vele passieve trillingskringen die hoogfrequente stoorsignalen absorberen, maar dit even terzijde. Het effect van de fuse chips was ronduit spectaculair: ik registreerde een duidelijk krachtiger sound, een veel schonere weergave van het laag en ook wat minder scherpte. Een fraaie stap in de goede richting en dat voor vier maal vijf euro! De wonderen zijn de audiowereld nog niet uit. Die fuse chips zijn trouwens erg klein en licht en daardoor moeilijk te manipuleren. Laat je er een in een hoogpolig tapijt vallen, dan is hij ook echt weg. En mijn motoriek is ook niet meer wat het geweest is … . Ik vond een elegante oplossing in het aanbrengen van de kleinste chips met een pincet in de ene hand en wattenstaafje voor het aandrukken in de andere hand. Mijn DAC van PS Audio heb ik als eerste intern “gechipt”. Dat wil zeggen: trafo chip op de trafo (uiteraard!), grote capacitor chips op de vier forse elco’s en een fuse chip op de interne zekering van Furutech. In een mail aan Ron Kemp bracht ik mijn ervaringen als volgt onder woorden: “Het klinkt zeer fraai, transparant, gedetailleerd, verfijnd en ik kan harder spelen zonder een spoortje irritatie. Ik heb het idee dat die chips hun werk beginnen te doen ... .” Die laatste toevoeging is trouwens essentieel.

WA-Quantum Chips bij Kemp Elektroniks

Geduld is een schone zaak
Al doende ben ik er namelijk achter gekomen dat de chips … moeten inspelen c.q. inwerken! Dit mag belachelijk klinken, maar toch ook weer niet vreemder dan het feit dat deze bizarre plakplaatjes überhaupt enig effect sorteren. Vervolgens richtte ik de blik op de interlinks. Op de digitale kabel van Magnan tussen loopwerk en DAC deed een cable chip niet veel (of ik hoorde het niet). Het kan natuurlijk ook niet altijd feest zijn. Op de kastjes van de MIT interlinks tussen DAC en versterker ging het beter. Bij de bekende CD Buena Vista Social Club -die ik gedurende de testperiode werkelijk heb grijsgedraaid-, hoorde ik aanvankelijk voornamelijk stemmen; na aanbrengen van meer chips werden de gitaren steeds meer gelijkwaardig. Ook het hoog kreeg meer structuur en verfijning. De chips doen de “muzikale informatiestroomdichtheid” toenemen en dat ook nog eens op een heel prettige manier. Dat zit ‘m niet alleen in detaillering. Bij veel muziekstukken hebben er in het gebied van de middentonen een stuk of drie, vier stemmen en instrumenten het hoogste woord. Vaak ben je geneigd je op één stem of melodielijn te concentreren en de rest wat naar de achtergrond te duwen of zelfs als enigszins hinderlijk te ervaren. Na het aanbrengen van de chips worden de bijdragen van alle musici als meer gelijkwaardig ervaren en kun je als het ware meer informatie gelijktijdig verwerken. Het klinkt allemaal meer ontspannen en tegelijk rijker!

 WA-Quantum Chips bij Kemp Elektroniks

Kom over een week maar terug …
Het aanbrengen van speaker chips op de achterkant van de even betaalbare als hoogwaardige JMLab Electra 906 luidsprekers van de kleine installatie deed mij aanvankelijk de wenkbrauwen fronsen. “This is weird”, zou een Amerikaan zeggen. Maar na een minuut of vijf begon het te komen en werd de klank steeds transparanter en ruimtelijker. Ook hier dus weer “een inwerkeffect”. Vervolgens zijn ook de Marantz versterker en de Rotel tuner intern gechipt. En ja hoor, zelfs de stem van de nieuwslezer klonk een paar dagen later opvallend zuiver. Hierna heb ik mijn kleine set vanwege drukke werkzaamheden een weekje links laten liggen. Toen ik weer ging luisteren, konden de flessen champagne pas echt open! Zo fijn had deze set bij benadering nog nooit geklonken! Zo mild, krachtig, zuiver, schoon, transparant, ruimtelijk, probleemloos, “lekker” … . Ik realiseerde mij dat de chips blijkbaar stiekum waren doorgegaan met “inwerken” en dat het misschien wel maanden kan duren voor het optimum wordt bereikt … .

WA-Quantum Chips bij Kemp Elektroniks

Trukendoos
Vervolgens ben ik mijn kleine maar fijne home cinema setje te lijf gegaan met een stuk of tien chips. Kort samengevat de twee “highlights”: de cable chip op de stekker van de PS Audio Statement netkabel van de Philips Pixel Plus TV en de speakers chips op de achterkant van de Infinity Oreus frontluidsprekertjes. De TV toonde direct meer kleurcontrast en vooral zwarter zwart; de speakers lieten meer kleine, zeer zuivere geluidjes horen. Bij dit laatste moet je denken aan al die bizarre geluidseffecten die met name de publieke omroep tijdens en tussen programma’s toevoegt (zelfs tijdens gesproken woord!). Er is daar duidelijk een of andere malloot ontsnapt die de trukendoos voor geluidseffecten heeft gevonden, maar dit weer even terzijde.

WA-Quantum Chips bij Kemp Elektroniks

De chips in de grote set
Last but not least verlegde ik de aandacht naar mijn grote trots, het high end stereosysteem in de woonkamer. Mijn P-300 regenerator van PS Audio mocht het spits afbijten; deze werd intern gechipt met twee trafo en zes capacitor chips (en uiteraard een fuse chip op de Furutech zekering). Het effect was vooral meer kracht en ook meer laag. Waar de sound van de kleine set eerder slanker werd, was dit dus een opvallende ontwikkeling. De effecten van de chips zijn zeker niet overal hetzelfde. Zo gaf het intern chippen van de voeding van mijn Lehmann Decade phonotrapje een wel zeer duidelijk effect in de richting van een veel dynamischer en sneller klankbeeld, alsof het gehele analoge front end bij wijze van spreken een flinke schop onder z’n hol had gekregen. Zeer welkom, want het zat bij alle kwaliteiten toch wel wat aan de softe en slome kant. Daarnaast hoorde ik bij het beluisteren van een LP met orkestmuziek van Wagner compleet nieuwe instrumenten en motiefjes opduiken! Een flinke winst aan transparantie dus. Het is duidelijk dat niet elk apparaat even gevoelig is voor "intern chippen". Ik zou zeggen: behandel in ieder geval je phonotrapje … .

WA-Quantum Chips bij Kemp Elektroniks

Een realistischer sound
Tot slot heb ik nog iets te melden over het chippen van mijn Thiel CS6 luidsprekers (op de baffle tussen de eenheden) en mijn Magnum en Oracle interlinks van MIT (op de netwerkkastjes). Het resultaat viel mij in het begin namelijk niet mee, nogal tegen dus. De inwerktijd was hier duidelijk veel langer dan in de kleine set. Ik sluit niet uit dat het allemaal langer duurt naarmate het te behandelen object groter is. Pas na verloop van tijd werden de verbeteringen steeds duidelijker. Zoals daar zijn: schoner diep laag, dus minder “smerige drab” in het signaal. En tegelijk een steviger, voller middengebied, waardoor instrumenten beduidend realistischer klinken. Ook is de achtergrond veel stiller geworden -achtergrond?, welke achtergrond?- en is de ruimtelijkheid verder verbeterd. Dit laatste is in combinatie met de toegenomen verstaanbaarheid van zang soms “spooky”. Opeens meldt zich vanuit het niets een zangstem duidelijk verstaanbaar op een precies bepaalde plaats tussen de luidsprekers … . Ook piano solo klinkt nu veel echter. Ik kan beter horen hoe mijn favoriete pianiste Angela Hewitt in de werken van Bach bepaalde tonen laat doorklinken (en andere juist niet) en hoe zij haar voetjes over de pedalen laat dansen (met een soms duidelijk terugverend mechaniek als gevolg: faloep!). Haar CD met het bekende Italiaans concert (BWV 971) heb al vaak beluisterd, maar de pure schoonheid van instrument en opname komen nu pas volledig tot hun recht. Bij het gevoelig gespeelde tweede deel is de toonvorming bij de lage noten bijna tastbaar … prachtig gewoon. Tot slot komen er bij orkestmuziek nu geregeld zachte begeleidende melodieën naar voren die mij nooit eerder waren opgevallen … .

Minder ruis
Ik zou nog uren kunnen doorgaan met het beschrijven van alle effecten per muziekstuk, maar je moet ook van ophouden weten. Mijn bevindingen zijn als volgt. Er zijn bij de WA-Quantum Chips effecten die altijd optreden:
- minder ruis
- betere ruimtelijkheid
- een meer ontspannen sound
- minder hardheid en scherpte
- meer gelijkwaardige muzikale lijnen
- meer (en nieuwe) details vanuit de achtergrond
Hierbij is het eerste punt misschien wel het meest fundamentele. De chips verwijderen ruis in de meest brede zin van het woord -dus alle rotzooi die in het muzieksignaal eigenlijk niet thuishoort- en alle andere verbeteringen zouden daar wel eens het gevolg van kunnen zijn. Tegelijkertijd kunnen er per type chip en per apparaat toch nog behoorlijke verschillen optreden. Even kort door de bocht: trafo en capacitor chips lijken vooral meer dynamiek te geven, bij de speaker chips zit het meer in toegenomen transparantie en cable chips hebben vermoedelijk de neiging een al aanwezige klanktendens te versterken. Zo klinken die MIT Magnum interlinks van de hoofdset best wat warm; met de chips erbij wordt dit “erger” (maar dan in de positieve zin van het woord).

Enkele kanttekeningen
De gebruiksaanwijzing van de cable chips is dus duidelijk: één chip per kabel. Of toch niet? Op zeker moment bereikte mij het bericht dat dit bij luidsprekerkabels toch anders ligt. Er was sprake van dat je één cable chip zou moeten gebruiken voor een paar luidsprekerkabels (dus één chip voor het linker- en rechterkanaal tegelijk). Ik heb hierover contact gezocht met een vertegenwoordiger van WA-Quantum in Duitsland en die kon dit bevestigen. Hij adviseerde de luidsprekerkabels achter de versterker samen te binden en op “het knooppunt” dan één chip te plakken. De achtergrond hiervan kon deze vertegenwoordiger mij niet duidelijk maken. Importeur Ron Kemp en de leden van zijn luisterpanel hebben vervolgens uitvoerige luisterproeven gedaan met zowel één als twee chips op een paar luidsprekerkabels. De conclusie luidde dat het met twee chips toch beter klinkt dan met één en dat dit verder helemaal geen problemen geeft. Zelf heb ik er voor gekozen in de kleine installatie de kabels samen te binden met één chip en in de grote helemaal af te zien van chips op de luidsprekerkabels. Een andere kwestie is of je een installatie kunt “overchippen”. Kun je zoveel chips aanbrengen dat de positieve effecten omslaan in nadelen en ellende? Dat is bij veel accessoires het geval. Voortgezette stroomfiltering bijvoorbeeld leidt meestal tot minder dynamiek en verkleining van de afbeelding. Hoe onwaarschijnlijk het ook moge klinken: het ziet er naar uit dat overchippen niet mogelijk is. Onze ervaringen wijzen er op dat je binnen de gebruiksaanwijzing chips kunt blijven toevoegen tot je een ons weegt en dat de sound dan zal blijven verbeteren. Een zeer opvallend aspect van een accessoire die toch al wonderlijk genoeg is.

Conclusie
Concluderend kan ik stellen dat Kemp Elektroniks met de WA-Quantum Chips een ijzersterke troef in handen heeft gekregen. Voor enkele honderden euro’s kun je op strategische plaatsen al een behoorlijk aantal chips plaatsen die voor een stevige verbetering kunnen zorgen. Afgezet tegen de aanschafprijs van een echt goed systeem komt deze investering neer op koffiegeld. Ik ben in ieder geval bijzonder in mijn nopjes met deze aanwinst die ik niet krachtig genoeg kan aanbevelen.

Door  John van Polen

Kemp Elektroniks

Informatie
www.kempelektroniks.nl

*) Ik schrijf "quantum" in plaats van het recentelijk ingevoerde "kwantum" omdat het laatste pijn doet aan mijn ogen en de fabrikant ook WA-Quantum heet.