Klinkt beter 432 EVO
 

 
Google Translate
 
 
 
Navigatie
 
HOME
TWEEDEHANDS - DEMO HIFI
RECENSENTEN QUALITYHIFI
REVIEWS TESTS
NIEUWSBERICHTEN 2016
NIEUWSBERICHTEN 2015
NIEUWSBERICHTEN 2014
NIEUWSBERICHTEN 2013
NIEUWSBERICHTEN 2012
HIFIWINKELS Nederland
PRODUCENTEN & MERKEN
IMPORTEURS & DISTRIBUTEURS
ZET JE HIFISURROUNDSET ONLINE !
AUDIO & VIDEO MEUBELS
CONTACT - INFO
YOU TUBE QUALITYHIFI
 
Zoeken op Qualityhifi
 
 
HiFi Supply accessoires
 

 
Akiko Audio
 

Akiko Audio Churchilllaan 69 6226CT Maastricht  info@akikoaudio.com

 
Google Ads
 
 
Intosurround
 

Intosurround is de audiowinkel voor de echte liefhebber. Toonaangevende merken van verschillende Nederlandse importeurs en het Zweedse topmerk XTZ, staan garant voor een geweldige beleving.XTZ is uitsluitend te koop bij Intosurround voor Nederland en BelgiŽ. Door op deze wijze de producten op een andere manier aan te bieden, heeft u een HighEnd product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.Flight forum 3542  5657 DW Eindhoven Nederland E-mailadres: info@intosurround.nl Telefoonnr.: +31 (0)40-2342415

Intosurround Eindhoven

 
Introductie streaming audio door Jord Groen
 

Jord Groen Triple M Audio Shop

 
HiFi Studio Zwaard
 

 
Fabscreations
 

Welkom bij Fabscreations. Onze website is nog in ontwikkeling, maar mocht u interesse hebben in 1 van de schilderijen of meer informatie willen, kunt u contact opnemen door gebruik te maken van het contactformulier op de site.

fabscreations

 
FWD Magazine
 

 Vindt hier de laatse reviews

FWD Magazine cover

 
You tube Qualityhifi
 

Klik hier voor de Qualityhifi-YouTube website en bekijk vele films en verslagen

Kijk ook op Qualityhifi youtube

 
Prima Luna
 

Durob Audio BV PO. Box 109  5250 AC Vlijmen The Netherlands primaluna@primaluna.nl

Prima Luna Prologue Dialogue

 
John Van Gent
 

In de hifi wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat 'goed' duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs. High-End audiokabels johnvangent De Hennepe 455 4003 BG Tiel info@jvg-kabels.nl

John Van Gent
High End Audiokabels

De John van Gent Magic-Link "Reference" plus

 
Amity HiFi
 

 

Zilplex Resonatoren Review test door Marc van Berlo nov 2012

Zilplex Resonatoren Review test door Marc van Berlo.  Als rechtgeaarde audiofiel, ben je natuurlijk altijd op zoek naar de best mogelijke weergave, waarbij volgens mij de drie belangrijkste verbeterpunten zijn;  akoestiek, stroom en apparatuur. In het ideale geval, zorgt dit samenspel voor een fantastische weergave, waardoor uiteindelijk alle aandacht gegeven kan worden aan het genieten van muziek.

Akoestiek verbeteren….maar hoe ?

In het kader van dit review beperk ik me even tot de akoestiek.
Nu zult U zeggen; “ min of meer een vast gegeven, want ik kan mijn huiskamer toch niet gaan verbouwen?” Een normale huiskamer verbouwen tot akoestisch verantwoorde ruimte, compleet met akoestische panelen, basstraps en luidsprekers die halverwege de ruimte opgesteld staan, wordt meestal niet op prijs gesteld door uw huisgenote(n)….
Natuurlijk zijn de lamellen al vervangen door zware gordijnen (veel gezelliger en het isoleert zo goed…) plotseling ligt er een hoogpolig tapijt tussen de luidsprekers….het ingelijste schilderij boven de (gestoffeerde!) bank werd door u vervangen door een handgeknoopt tapijt….maar dan is de grens bereikt.

Zilplex uit Friesland

Goed dat er resonatoren zijn;  kleine klankschaaltjes die onopvallend hun werk doen; namelijk de akoestiek van uw luisterruimte aanpassen, zonder de optische nadelen van de bestaande systemen;  aldus de diverse producenten.
Dit keer aandacht voor een Nederlands product, van de firma Zilplex, sinds 2007 actief met het vervaardigen van klankschaaltjes uit zuiver zilver, die samen met het plexiglas dragertje een sieraad voor je wand vormen !
Wiebe Greydanus, die samen met Lena van der Schaaf de firma leidt, zegt het zo:
“Ons doel was om klankschalen te maken die geen kleuring veroorzaken in het geluidsbeeld.
Als je met een complete set van Zilplex werkt dan verdwijnen je muren, meer diepte met micro info op de stem en instrumenten en daardoor levensecht, live gevoel met plaatsing van twee opzij en met onze plafond unit krijg je een concertzaal in je luisterkamer met nog meer details.”

Aan de slag !

De set die ik ontvangen heb, bestaat uit een aantal zilveren schaaltjes, met bijbehorende doorzichtige plexiglas dragers, voorzien van metalen driepootjes,  een speciale plafond unit en drie afwijkende driepootjes voor de correctie van de laagweergave, waarvan de diameter iets groter is. Maar het woord ‘groter’ mag ik eigenlijk niet gebruiken. Zoals U op de foto’s kunt zien, zijn de Zilplex schaaltjes zeer bescheiden van omvang en daardoor vrijwel onzichtbaar op wanden en plafond aan te brengen, met behulp van een kleine hoeveelheid
Blue Tack. Erg handig en eenvoudig verplaatsbaar.

Op de website van Zilplex vind ik een tekening, die de aanbevolen plaatsing van de schaaltjes verduidelijkt. Mijn middelgrote huiskamer is niet voorzien van akoestische aanpassingen, de aankleding is karig te noemen, met een houten parketvloer en leren zitmeubels, denk ik dat ik een ruimte bezit die ‘modern ingericht’ te noemen is; niet ideaal dus.


De galmtijd is duidelijk niet in orde en het laag doet wel eens ‘moeilijk’. Ook staan de luidsprekers iets te ver tegen de wand; een compromis dus…zoals dat ook bij U thuis het geval is ?
Als Zilplex doet wat ’t beloofd, zou dat mooi zijn, dus plaats ik een schaaltje in het midden tussen de luidsprekers, op een hoogte van 1.60 meter en twee stuks op een hoogte van 2.20 meter, links en rechts op de wand, zoals op de tekening aangegeven.
De schaaltjes kantel ik met de bovenzijde richting muur, zoals door Wiebe aanbevolen wordt.

Muziek !

De cd ‘The complete Carnegie Hall concerts’ van Harry Belafonte mag in de lade. Omdat deze cd, ondanks de leeftijd van de opname, prachtig klinkt, met een zeer goed ‘live-gevoel’.
Track 2 (Sylvie) wordt krachtig, maar tegelijk ingetogen gezongen, waarbij de stem van Belafonte subtiel begeleid wordt door een eenvoudig combo, waarbij vooral de akoestische gitaar opvalt. Ook de aanwezigheid van het publiek is hoorbaar, in de vorm van applaus en gekuch…


Na het aanbrengen van de schaaltjes ervaar ik duidelijke verschillen;  de stem wordt ‘krachtiger’ levensechter weergegeven, ook in de rustige passages hoor ik meer ‘uit het publiek’ alsof er meer details hoorbaar worden, de energie de ruimte beter vult…
verrassend !
Opvallend is de toename van de diepte; alsof de negatieve werking van de achterwand verminderd wordt door de inzet van de Zilplex schaaltjes.
Enthousiast geworden, door wat ik nu hoor, wordt een extra exemplaar aangebracht op de muur achter de luisterpositie, op een hoogte van zo’n twee meter, mooi in het midden.
Ook breng ik twee ‘laag’ exemplaren aan, op zo’n 40 centimeter boven de vloer, links en rechts naast de luidsprekers: de contrabas in het derde nummer ‘Cotton Fields’ rolt nu mooi door mijn huiskamer, lekker strak, geen gedreun; zo hoor ik het graag !
Natuurlijk duurt het testen in werkelijkheid veel langer; je verplaatst steeds een schaaltje, luistert, je neemt er een weg, luistert, toch nog maar eens een andere bekende cd….enfin, dat zult u wel herkennen. Belangrijker is, dat door de bouwwijze, grootte en gewicht, het verplaatsen van de Zilplex schaaltjes eenvoudig mogelijk is; probeer dat maar eens met je basstrap of akoestisch paneel…

Maar hoe werkt het ?

Tja…dat de klankschaaltjes bij het aanslaan met een hard voorwerp een prachtige zilveren toon verspreiden is een feit en dat het menselijk gehoor door de evolutie getraind is op het beter waarnemen van geluiden die de kortste afstand afleggen, is ook wetenschappelijk bewezen.
Ook het toevoegen van boventonen,  zou een deel van de werking kunnen verklaren.
Meer kan ik er echter niet over zeggen; gewoon zelf luisteren is mijn advies.

Conclusie.

Je begint met een fraai houten doosje met elf Zilplex schaaltjes en twee maanden later, klinkt je muziek beter en het doosje is bijna leeg. De verbetering die ik bereikt heb, zou ik niet meer willen missen. Heb je flink geïnvesteerd in je apparatuur,  de stroom stevig aangepakt, dan is het uitproberen van deze bijzondere Zilplex schaaltjes zeker aan te bevelen. Meer informatie en prijzen vindt je op de website.

Met vriendelijke groeten,
Marc van Berlo.

De test werd uitgevoerd met;
Sonus Faber Guarneri Evolution luidsprekers, Marantz Premium apparatuur, separate stroomgroep van Kemp Elektroniks, Cammino Cables Powerconditioner en Akiko Audio tuning en bekabeling.