Klinkt beter 432 EVO
 

 
Google Translate
 
 
 
Navigatie
 
HOME
TWEEDEHANDS - DEMO HIFI
RECENSENTEN QUALITYHIFI
REVIEWS TESTS
NIEUWSBERICHTEN 2016
NIEUWSBERICHTEN 2015
NIEUWSBERICHTEN 2014
NIEUWSBERICHTEN 2013
NIEUWSBERICHTEN 2012
HIFIWINKELS Nederland
PRODUCENTEN & MERKEN
IMPORTEURS & DISTRIBUTEURS
ZET JE HIFISURROUNDSET ONLINE !
AUDIO & VIDEO MEUBELS
CONTACT - INFO
YOU TUBE QUALITYHIFI
 
Zoeken op Qualityhifi
 
 
HiFi Supply accessoires
 

 
Akiko Audio
 

Akiko Audio Churchilllaan 69 6226CT Maastricht  info@akikoaudio.com

 
Google Ads
 
 
Intosurround
 

Intosurround is de audiowinkel voor de echte liefhebber. Toonaangevende merken van verschillende Nederlandse importeurs en het Zweedse topmerk XTZ, staan garant voor een geweldige beleving.XTZ is uitsluitend te koop bij Intosurround voor Nederland en BelgiŽ. Door op deze wijze de producten op een andere manier aan te bieden, heeft u een HighEnd product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.Flight forum 3542  5657 DW Eindhoven Nederland E-mailadres: info@intosurround.nl Telefoonnr.: +31 (0)40-2342415

Intosurround Eindhoven

 
Introductie streaming audio door Jord Groen
 

Jord Groen Triple M Audio Shop

 
HiFi Studio Zwaard
 

 
Fabscreations
 

Welkom bij Fabscreations. Onze website is nog in ontwikkeling, maar mocht u interesse hebben in 1 van de schilderijen of meer informatie willen, kunt u contact opnemen door gebruik te maken van het contactformulier op de site.

fabscreations

 
FWD Magazine
 

 Vindt hier de laatse reviews

FWD Magazine cover

 
You tube Qualityhifi
 

Klik hier voor de Qualityhifi-YouTube website en bekijk vele films en verslagen

Kijk ook op Qualityhifi youtube

 
Prima Luna
 

Durob Audio BV PO. Box 109  5250 AC Vlijmen The Netherlands primaluna@primaluna.nl

Prima Luna Prologue Dialogue

 
John Van Gent
 

In de hifi wereld heerst nog steeds de veronderstelling dat 'goed' duur moet zijn, JvG bewijst het tegendeel en biedt goede producten aan tegen een nog betere prijs. High-End audiokabels johnvangent De Hennepe 455 4003 BG Tiel info@jvg-kabels.nl

John Van Gent
High End Audiokabels

De John van Gent Magic-Link "Reference" plus

 
Amity HiFi
 

 

De Orb Sakura een simpel idee met een groot effect recensie Door John Van Polen

De Orb Sakura: een simpel idee met een groot effect. De Orb Sakura Static Charge Eliminator is een soort föhn die de statische elektrische lading van zowel geluidsdragers als bekabeling en componenten neutraliseert. Al snel na de kennismaking werd het mij duidelijk dat de Sakura zijn plek naast het hoofdsysteem niet meer zou verlaten … .

De afgelopen jaren heb ik vele accessoires getest waarvan de werking naar alle waarschijnlijkheid ten dele berust op het onschadelijk maken van statische elektrische lading. De Orb Sakura is uitsluitend met dit doel ontworpen en trok daarom direct mijn aandacht. Het apparaat zuigt middels een ventilator lucht aan die langs inwendige elektroden wordt geleid. Hierbij ontstaan positieve en negatieve ionen die aan de onderzijde worden uitgeblazen. Volgens de gebruiksaanwijzing is voor het neutraliseren van de statische elektrische lading van een object 10 tot 20 seconden “aanblazen” op zo’n 5 centimeter afstand voldoende.

Dat de Sakura in ieder geval iets doet, bleek mij tijdens de afgelopen periode van extreme koude. Mijn winterjas wordt dan bij het uittrekken behoorlijk statisch en het aanraken van de kapstok kan dan resulteren in een stevige optater. Eerst even de Sakura er overheen en “het kapstoksyndroom” is overwonnen. Ter behandeling van CD’s en LP’s lijkt het mij logisch beide zijden aan te blazen. Ik leg de LP of CD dus eerst op z’n kop en blaas een seconde of vijf; vervolgens omkeren en dan nog wat langer. Dit enigszins bizarre ritueel wordt in de praktijk snel een automatisme.

En dan nu de hamvraag: wat zijn de effecten op de weergave? In feite hebben goede accessoires altijd min of meer dezelfde effecten. Je moet dan denken aan meer verfijning, meer detail, minder scherpte en hardheid, een ruimtelijker en nauwkeuriger afbeelding, minder ruis, meer controle in het laag, beter te volgen muzikale lijnen, beter verstaanbare zang enzovoort. De verschillen tussen de diverse hulpmiddelen zitten ‘m dan in de absolute en relatieve sterkte van deze verbeteringen.

Ten aanzien van de effecten op de weergave van CD’s presteert de Sakura op alle genoemde aspecten minstens zo goed als elke andere “geluidsdragerverbeteraar” die ik heb getest (en dat zijn er nogal wat geweest). Wij kunnen dus zonder enig voorbehoud spreken van een voltreffer. Eén “parameter” wil ik er uit lichten en dat betreft de ruimtelijkheid. Het meest bijzondere aan mijn hoofdsysteem is ongetwijfeld het vermogen om instrumenten en stemmen als het ware in de lucht te hangen in een precieze driedimensionale “soundstage” waarin alles zijn eigen plekje heeft. Kosten nog moeite zijn gespaard om dit aspect van de weergave te optimaliseren.

Tja, en dan denk je dat je klaar bent en dan komt er een grappenmaker met de Sakura aanzetten. En dan wordt bijvoorbeeld bij het nummer Human Nature van Trijntje Oosterhuis het koortje breder neergezet (en ook enigszins uitgerekt in de hoogte) en vindt en behoudt Trijntje een precieze plaats in dat vocale geweld, waar zij eerder wat dreigde onder te sneeuwen. Dat het toepassen van één accessoire uitgerekend dit aspect van de weergave zo overtuigend nog verder weet te verbeteren, had ik zeker niet verwacht. Voor mij voldoende reden de Sakura direct te confisqueren.

LP’s zijn nogal eens “zo statisch als de neten”, dus je zou verwachten dat het effect bij vinyl nog groter is. Dat kan ik echter niet zonder meer bevestigen. Het effect is niet zozeer groter als wel anders en zit nu meer in de sfeer van meer rust, minder ruis en daardoor meer detail. De spectaculaire verbetering van de ruimtelijkheid hoor ik bij LP’s niet in die mate. Vermoedelijk zorgt statische lading op LP’s niet alleen voor het bekende irritante geknetter, maar treden er ook zeer kleine ontladingen op die bijdragen aan de ruis. En een lagere ruisvloer leidt bij analoog in mijn beleving direct tot een betere en meer aangename weergave van de muziek.

Tot slot van de experimenten het effect van het neutraliseren van bekabeling. Ik heb dit eerder gedaan met de bekende spuitvloeistof Eco 3 Static Inhibitor van NordOst. Dat werkte even goed als onhandig; even aanblazen is uiteraard praktischer. Helaas zijn de interlinks en power cords van mijn hoofdset nogal moeilijk bereikbaar. Achter het audiorack bevindt zich een ware spaghetti die zich ook van de zijkanten nauwelijks laat benaderen vanwege aan weerszijden opgestelde CD-racks. Bij de kleine set in de studeerkamer -die in hoofdzaak bestaat uit Marantz premium componenten- zijn alle kabels wel onder vuur te nemen. Het behandelen van vele meters interlink, power cord en luidsprekerkabel met de Sakura neemt even een paar minuten, maar het resultaat is minstens zo goed als bij de geluidsdragers.

De muziek spuit direct met meer enthousiasme en zuiverheid uit de speakers! Ook bij lager volume blijft de levendigheid behouden en persen de van nature lichtelijk slome Marantzen met ongekende energie de muzikale boodschap naar buiten. Het cliché van de schoongemaakte ruit of het weggetrokken gordijn is hier in extreme mate van toepassing. In één woord: spectaculair. Voorafgaand aan elke serieuze luistersessie moet de bekabeling er dus even aan geloven.

Naar goed gebruik moet er wel wat te zeuren overblijven. Zo vind ik de simpele batterijvoeding van de Sakura nogal onder de maat voor een apparaat uit deze prijsklasse. De vier batterijen van 1,5 Volt gaan naar verluidt zo’n anderhalf uur mee, oftewel zo’n 270 behandelingen. De kosten van het gebruik zijn dus te overzien, maar toch had een hoogwaardiger accuvoeding met oplader wat mij betreft de voorkeur verdiend. Verder produceert de Sakura volgens de gebruiksaanwijzing een hoeveelheid ozon die gelijk is aan de helft van de toegestane grenswaarde in Japan. Deze aanduiding is nogal vaag omdat er niets wordt gezegd over aantal behandelingen in verhouding tot de tijd. Voortdurend gebruik zal erger zijn dan twee keer per uur. Ik ben al een dagje ouder en geef absolute prioriteit aan een optimaal geluid, dus dat beetje ozon kan mij echt niet boeien. Uiteraard mogen gezondheidsfreaks en mensen met jonge kinderen hier een andere afweging maken.

Dan nu het pijnpunt en dat is de prijs. Die is met € 320,- bepaald stevig te noemen. Op basis van materiaalgebruik en uitvoering kun je dit best duur noemen. Hier lijkt sprake van de kwestie van de kip en het ei. Zijn dit soort producten duur doordat maar weinigen het zullen kopen of is het andersom? In de praktijk zal de Sakura terecht komen bij muziekliefhebbers die al een fors bedrag in hun installatie hebben geïnvesteerd. Mensen die bijvoorbeeld de gewoonte hebben telkens een vermogen uit te geven aan de nieuwste bekabeling. De relatief bescheiden uitgave aan de Sakura zou dan meer effect kunnen sorteren. In het perspectief van de prijs van een hoogwaardig muzieksysteem en de klankmatige verbeteringen die de Sakura daarin teweegbrengt, is deze briljante accessoire zijn geld zeker waard!

www.phaudio.nl

Door John van Polen   Voor  www.qualityhifi.nl